AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu "Bir haftadır çayla ilgili gerek ton işi toplama gerek günlük yövmiyeyle ilgili uçuklatan rakamlara yer veriliyor. İlk olarak çay üreticisi yevmiyecii almayacak ,herkes elini vicdanina koysun. Anlaşılamayan bir algı var. Nedeni  olmayan her önüne gelen bir şeyler yazıp paylaşım yapiyor. Bunlara gerek yok  kimisi kendi çapında işçi arayıp ekip kuruyor.Kimisi komisyon usulü nasıl para kazanılır onların hesaplarını yapıyor. Fakat bilinmelidir ki bugüne kadar hiçbir çay dalında kalmamıştır. Bugünden sonrada kalmayacaktır .Gün içinde sürekli olarak fiyatlarla ilgili yapılan açıklamalar sehir dışında olan üreticilerimizi tedirgin etmektedir.Bunla ilgili zaten gerekli kurumlarımız yoğun bir çalışma içinde. İnaniyoruz ki bu işide en iyi şekilde yoluna koyacaklar. Şehir dışında olan üreticilerimizin düşüncelerini öğrenmek için ve mağdur. Mecbur gelmesi gereken vatandaşlarımızla bağlantıya geçtik. Rize'de İzmir'e ,İzmir'den Rizeye ve sonraki gün Ruşen İstanbul'a İst Buldan Rize İisn almış vatandaşlarımızı getirdik. Yaptığımız   bir sohbetlerde öyle bir algı olmuş ki sanki bir daha rizeye hiç giremeyecekler, çaylarınıda devlet kafalarına göre toplatacak.  Buradaki olan konular üzerinde istişare yaparken.Birde il dışında olan arıcılar var onlarda mecburen gelmeleri lazım. Ama gerçek ki devletten gerekli açıklama ve maduret durumunda üreticiye e-devlet üzerinden izin veriliyor ve getirmiş olduğumuz vatandaşlarımızın çoğu e-devlet üzerinden izin almış olanladır. İllaki gerçek işi olan gelmesi mecburi gelecek olan vatandaşlarımızın rizeye gelislerinde engel olmayacağı kanahatindeyiz .Ve ilk günden şu ana kadarda özellikle her dakikasını çayla ilgili geçiren ,çözüm arayan, tüm yük omuzlarında kalan iki kişi var biri kurum diğeri vekil .Kurum Sayın Rize Valimiz Kemal Çeber ve ekibi gece gündüz çayla ilgili her alternatifi değerlendirip çözüm arama peşinde olan .İlk günden bugüne başarılı bir şekilde bu süreci yöneten valiliğimizden Allah razı olsun.Diğer kişi ise Rize Millet Vekili vatandaşın tek 
ulaşabileceği Millet Vekili Sayın Avcı. Onunda bu süreçte yapmış olduğu çalışmalara alternatiflere çıkar yol aramalarina şahidiz .Allah ondan da kim emek vermişse hepsinden razı olsun. Nasıl diğer tarım illerinde tarım üretimine her türlü kolaylık sağlanıyorsa bu kolaylığın Rize içinde sağlanmasını beklemekteyiz .En azından her üreticinin eşiyle beraber bahçesinin başında olması lazım. Üretici İstanbul'da olup hiç tanımadığı kişi üreticinin arazilerini bilmemesi ve bu işçilerinden genellikle çay toplamayla ilgili bilinci olmaması halinde mutlak üreticinin olması zorunludur. 
.Beklenilen her ilde olduğu tarımsal kolaylık aynı ölçeklerde Rize'nin tek geçim kaynağı olan çayla ilgili bakanlık ve üst düzey kurumlar gerekli rahatlığı sağlamasını beklemekteyiz.  Ve yaptığımı diğer araştırmalarda  kardeşler arasında ve komşular arasında küslükler var.Kimse kimsenin yolundan gecmesine veya teleferiğin kullanımına izin vermiyor. Çalışmaları yaparken en ince detaya kadar bilir kişi heyete daha genişletilerek ve gerek il dışında olan gerek Rize'de çay hasilatıyla ilgili olan vatandaşlarında bu bilir kisi heyetine dahil edip  kalan kısa zamanı iyi değerlendirmek lazım. 
Çayla ilgili yapılan günü birlik haberlere bir kısıtlama yaparak il dışında olan 
vatandaşlarımızı daha fazla tedirgin etmeden gerekli önlemlerin alınması lazım . Ve son olarakta bugüne kadar üreticinin yağını ,balını yiyen bağlı STK kar sizler bu süreçte neredesiniz hangi kolaylıklar sağlayıp üreticinin yanında oldunuz .Aldığınız maaşlar sizlere helal değildir .Yaklaşık 40 günlük süre içinde ne yaptığını, hangi üreticinin yanına gidip çare aradınız?İl dışında olanlar için ne gibi kolaylık sağladınız. Yazık günah.