İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı şöyle:

Sokağa Çıkma Yasağı Kapsamında Çay Bahçesi ile İkamet Adresi Arasında Seyahat Esnasında Uyulacak Kurallar:

1- İkametleri ile bahçe arasında çay müstahsilleri kimlikleri ile beraber şu belgelerden en az birini ibraz için yanlarında bulundurmalıdırlar.

a) Çay cüzdanı b) Çiftçi belgesi c) ÇKS belgesi d) Tapu veya fotokopisi

2- Yarıcılar için il içerisinde ibraz için kimlikleri ile beraber;

a) Yarıcılık sözleşmesinin yanında müstahsile ait yukarıda zikredilen bahçe adresini ispata yarayacak 4 belgeden (Çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi) bir tanesi,

b) Yukarıdaki belgelerin ibraz edilememesi halinde yarıcılık sözleşmesinin yanında çay bahçesinin bulunduğu köy veya mahalle sınırları içerisinde muhtardan alınacak çay topladığına dair belge bulunmalıdır.

3- İkametleri ile çalışacakları çay bahçesine intikalleri esnasında işçiler için çalıştıran müstahsil veya yarıcının başlarında bulunması esas olup, onlar için geçerli olan belgeler işçiler için de geçerli sayılıp intikalleri müstahsil veya yarıcının beyanına göre yapılacaktır.

4- Çay üretimi için getirilen İl içinde ikamet ve çay bahçeleri arasındaki seyahat istisnası bu güzergahlar arasında geçerli bir izin mahiyetinde olup, güzergah dışı bir faaliyete cevaz anlamına gelmemektedir.

5- Müstahsil veya yarıcılar yanlarında aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk ve aile büyükleri gibi kişileri intikal esnasında yanlarında götürebileceklerdir.

6- İbraz edilen çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi 1. derece yakınlarına ait olan kişiler çayını topladıkları kişilere yakınlık derecelerini nüfus kayıt belgeleri ile veya e-devlet bilgileri ışığında ispatlamaları halinde bahçelerine intikal edebileceklerdir. Bu ispatı yapanlar yanlarında aile fertleri ve işçilerini veya yarıcılarını beraber götürebileceklerdir.

7- Ziraat odaları veya özel çay fabrikalarının toplu çay toplama organizasyonlarında çalışacak işçilerin çay bahçelerine intikallerinde ziraat odası temsilcisi veya bir fabrika temsilcisi refakatinde çay toplama yerini ispat etmek için en az bir müstahsile ait sözleşme ibrazı ile beraber müstahsile ait Çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi belgelerinden biri ibraz edilmelidir.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin emniyet, jandarma ve zabıta tarafından uygulamaların eksiksiz takibine, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi ve/veya Kabahatler Kanunu gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere, aykırılığın durumuna göre bahsi geçen Kanununların ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına; karar verildi