Mesut MADAN/BURDUR,() - CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Burdur Gençlik Kolları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Çok Programlı Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezinde karma eğitim şartının kaldırılmasına tepki gösterdi.

CHP Burdur İl Gençlik Kolları Başkanı Selim Çal, karma eğitim şartının kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Çal, "1739 sayılı yasanın 15'inci maddesinin 'okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkân ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir' şeklinde olduğunu söyledi.

Yasanın açıkça karma eğitimin temel olduğunu vurguladığını belirten Başkan Çal, "Ancak ikinci bölümde ifade edilen tür, imkan ve zorluklar bölümü kullanarak çok sayıda Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi sadece kız öğrenciler için açılmaktadır. Söz konusu yönetmelikte Milli Eğitim Bakanlığı hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır" dedi.

Herhangi bir düzenleme yapılmamış olmasının istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağladığını kaydeden Selim Çal, "Yapılan değişiklikle bu okullarda görülen lüzum üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayırabilecektir. Söz konusu bu değişikliğin yerelde pek çok fiili uygulamaya da dayanak oluşturacağı açıktır" dedi.

Siyasal iktidarın velilere ve öğrencilere imam hatip okullarını işaret ettiğini, öğrencilerin bu okullara gitmelerinin istendiğini savunan Başkan Çal, "Ancak yapılan bu çağrı genel olarak kabul görmemekte, yapılan tüm yönlendirme, özendirme ve kimi zaman örtülü zorlamalara rağmen öğrenciler tercihlerini bilimden, sanattan ve spordan yana kullanmaktadır. Öğrencilerin tercihleri ortada olmasına rağmen, fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını ve kontenjanlarını sürekli daraltılmaktadır. Temel önceliğimiz tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak olmalıdır. Karma eğitimin ihlaline, tüm okulların imam hatipleştirilmesi amacına geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI