MERSİN, () - MERSİN ve İzmir'de siyanür ile yaşanan ölümlere dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, internetten kolayca ulaşılabilen kimyasalların araştırılması için TBMM'de komisyon kurulmasını istedi.
Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sunan Gökçel, içerdiği bileşikler nedeni ile insan sağlığı açısından tehlikeli olan siyanürün sanayi ve madencilikte kullanıldığını hatırlattı. Gökçel, siyanürün internet üzerinden bireylere satışı sırasında bazı firmaların sözlü beyanı yeterli bulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Son dönemlerde, internetten sipariş edilen siyanürle intihar ve cinayet vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken Gökçel, "Antalya'da Sercan Ç., Niğde'de Fırat K., İstanbul'da Necla K., Ankara'da Fatih G. ve Denizli'de Ali Ç., siyanür kullanarak intihar ettiği bilinen kişilerdir. Bununla birlikte, İzmir'de lisans düzeyinde kimya eğitimi gören bir öğrencinin internetten siyanür sipariş ederek ebeveynlerini öldürmesi toplumumuzda dehşet yaratmış, benzer cinayetlerin işlenebileceğine dair endişelere sebep olmuştur" dedi.
Seçim bölgesi olan Mersin'de de 21 yaşındaki Recepcan Sayır'ı internetten sipariş ettiği siyanürle intihar ettiğini anımsatan Gökçel, "Yetki belgesi karşılığında verilmesi gereken tehlikeli kimyasallar, internetten sipariş edildiğinde sözlü beyanın yeterli olduğu söyleniyor. Kimseyi mağdur etmeyecek, ölümleri sonlandıracak bir mevzuat geliştirilmesi için tehlikeli kimyasallara erişim konusunda diğer ülkelerin nasıl yöntemler izlediğinin de araştırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI