ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) iç paydaş danışma ve değerlendirme kurulu toplantısı, Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün, akademik ve idari personel, öğrenciler, öğrenci konseyi ve öğrenci toplulukları üyeleri ile ÇOMÜ’de yurt, kantin ve kafeterya, sağlık, güvenlik, sosyal ve kültürel hizmetler sunan çalışanlar katıldı.

Program Doç. Dr. Özgür Özay’ın ÇOMÜ’nün 2015-2019 yılları arasındaki faaliyetleri sunumuyla başladı. Kurulduğu 1992 yılından bu yana özellikle son dört yılda kalite ve akademik çalışmalar anlamında üniversitenin çok önemli yollar kat ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Özay; akademik bilgide ve kalitede daha ileriye giden ÇOMÜ’nün aynı zamanda yapısal kalitesini de arttırdığını söyledi.

Doç. Dr. Özay “Türkiye’de akademik kalite değerlendirmelerinde ve öğrenciler arasında yapılan memnuniyet anketlerinde son dört yılda ÇOMÜ üst basamaklara tırmandı, uluslararası öğrenciler tarafından daha çok tercih edilen bir üniversite oldu ve bilimsel projelerin TÜBİTAK’ta karşılık bulduğu bir üniversite haline geldi” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ’nün Kalite Güvencesi Çalışmaları ile ilgili kat ettiği yolu anlattı. Üniversitelerin kalite süreçlerinde iç ve dış paydaşların katkısının oldukça önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özden, üniversitemizde de 2016 yılı itibari ile başlayan kalite güvencesi çalışmalarının amacının; üniversitelerin iyileştirmeye açık alanlarının belirlenerek, iyileştirme yaklaşımı ile rekabetçi bir yükseköğretim ortamını teşvik etmek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özden; “Bu kapsam; yükseköğretim kurumlarımızın eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin, yükseköğretim kalite kurulunun yetkilendirdiği bağımsız bir dış değerlendirmeden geçmesi, programlarının akreditasyonu ve laboratuvarlarının kalite tescil belgelerini almasını içeriyor” diyerek ÇOMÜ’de yapılan çalışmaları anlattı.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise konuşmasında, “Son dört yılda yapılan çalışmalara baktığımızda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi zor dönemlerde bile kendisini geliştirmeyi başarmış bir üniversitedir. Bu bize şunu da gösterdi; bundan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çok daha kolay bir dönemde,  yüksek bir kalite çıtasına ulaşacak ve Üniversitemizin Türkiye’nin üniversiteleri arasında daha iyi yerlere orta vadede gelebileceğine inancımız tamdır. Yükseköğretim kurumu son dört yılda onların ifadesiyle sessiz bir devrim gerçekleştiriyor. Dört yıl önce bizim de söylediğimiz gibi Türkiye’nin gündeminde akademik kalitenin yükseltilmesi var ve bu bağlamda artık her yıl üniversitelerin bir karnesi açıklanacak. Bu her yıl üniversitelerin öğrencilerin karşısına bir karne ile çıkması anlamına gelir” dedi.

Bundan sonraki döneme dair bakış açılarını ve planlarını anlatan Prof. Dr. Acer; her üniversitenin genel olarak tüm alanlarda iyi olmakla birlikte belli alanlarda uzmanlaşması gerektiğinin altını çizdi. Acer, şunları böyledi:

“Bizim bundan sonraki döneme bakış açımız ÇOMÜ’nün başarılı üniversitelerin izlediği yolda olduğu gibi mutlaka proje odaklı bir üniversite olmasıdır. Proje odaklı bir üniversite olmak, iyi fikirlerin projeye dönüştürülmesi ile olur.  Yapılan projeler vasıtasıyla biz hem kendimiz hem de başka kurumlar ile beraber iş yapmanın kapısını da açmış oluruz. Dolayısıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bundan sonraki dönemde proje odaklı bir üniversite olması için çalışacağız. ÇOMÜ, uzmanlaşan bir üniversite olacak. Bazı üniversiteler araştırma üniversiteleri, bazıları da belirli konulara odaklanmış uzman üniversiteler olarak açıklandı. Bu kategoriler genişleyecek ama özellikle her üniversite genel olarak tüm alanlarda iyi olmakla birlikte belli alanlarda uzmanlaşmak zorunda. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hemen hemen her alanda belli bir kalite düzeyine geldi ama Çanakkale’nin tarih, astrofizik, arkeoloji, turizm gibi bazı alanlarda dünyada sıralamaya gireceğimiz müstesna bir potansiyeli var. Çünkü bu şehirde, hocalarımızın ve öğrencilerimizin sahada çalışma yapabileceği muhteşem bir doğal laboratuvar var. Biz Türkiye’de Balkanları en iyi bilen ve en iyi çalışan üniversite olacağız. Balkanlar yüzyıllardır bizim toplumuzda önemli bir yere sahip. Bölgemiz Balkanlarla içli dışlı bir yer. Üniversitemizin Balkanlarla ilişkisini geliştirmek, kalıcı hale getirmek için dört yılda birçok temaslar ve anlaşmalar gerçekleştirdik. Oradaki üniversiteler ile ortak master ve doktora programı oluşturduk. ÇOMÜ; Balkanların tarihini, kültürünü, ekonomisini, siyasetini en iyi çalışan, günü gününe takip eden üniversite olmalı. Bir başka alan gıda. Gerçekten Çanakkale gıda da Türkiye’de ilk beşinci sırada, birçok üründe ise ilk otuzda olan bir şehir.  Bu alanlarda uzmanlaşmış hocalarımız, bölümlerimiz ve okullarımız var ve biz buradan daha büyük başarılara imza atabiliriz.”

Program; iç paydaşların dilek ve temennileri ile soru cevap şeklinde devam ederek son buldu.

ÇANAKKALE, ()

FOTOĞRAFLI