Levent YENİGÜN/KEMER, () - KEMER Yörükler Derneği tarafından Kemer Belediyesi desteğiyle düzenlenen 10. Çukuryayla Yörük Şenlikleri, Kemer'in en yüksek yaylalarından olan Çukuryayla'da gerçekleştirildi.

Şenliğe, Kemer Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Başkan Yardımcıları Mustafa Bilici ile Adnan Öney, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ramazan Ergel, meclis üyeleri Emin Gül, İsmail Aka, Emrah Ayhan, Semih Özdemir, Yörük Beyi Durmuş Can, İlçe Müftüsü Recep Balaban ve vatandaşlar katıldı.

Temsili Yörük göçüyle başlayan şenlik, çoban ateşinin yakılmasıyla devam etti. Keçi derisinde yayık ayranının da yapıldığı şenlikte Yörük düğünü, gelin alma, halat çekme yarışı, çuval yarışı, at ve bisiklet gösterisi, yağlı güreşler yapıldı. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlik, davetlilerden büyük alkış aldı.

Şenlikte konuşan Kaymakam Hüseyin Karameşe, Türklerin yaylalara yerleşmesinde Yörüklerin büyük önemi olduğunu söyledi. Yörüklerin her gittiği yere bir isim verdiklerini ifade eden Karameşe, “Bulunduğumuz bölgenin her yerinde Yörüklerin bir hatırası ve ruhu var. Geleneklerimizi unutturmayan ve onları yaşatmaya çalışan Yörüklere teşekkür ediyoruz. Bu etkinliği yapan Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turan Arslan'a teşekkür ediyorum. Yörük ateşinin hiçbir zaman sönmemesi gerekiyor. Bu ateşi de söndürmemek için elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.

Belediye Başkanı Topaloğlu ise şenlik yapmanın zorluğuna değinerek, “Bu işler emek ister, para ister, zaman ister. Bu işi sorunsuz şekilde yıllardır yapan dernek başkanımıza teşekkür ediyorum. Türklerin örf, adet ve gelenekleri vardır. Bunların devamını sağlamak ve unutturmamak bizim boynumuzun borcu. Bunu gelecek sene daha iyi nasıl yapabiliriz diye düşüneceğiz. Belediye olarak her türlü şartlarda sizlerin yanındayız. Şenlikte emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Şenlikte, Durmuş Can, 5'inci kez Yörük beyi seçildi. Dernek Başkanı Turan Arslan, Kaymakam Karameşe ile Başkan Topaloğlu'na desteklerinden dolayı plaket verdi.

Şenlik, Nurcan Altınok ve Mehmet Koparan konserleriyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI