KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesinde basın açıklaması yapan DİSK Trakya Temsilcisi Salim Şen, asgari ücretin net 3 bin 200 lira olmasını istedi.

DİSK Trakya Temsilcisi Salim Şen, Lüleburgaz'da sendika temsilcileri ve işçilerle birlikte düzenlediği basın açıklamasında, asgari ücretin 3 bin 200 lira olması gerektiğini savundu.  Şen, "Asgari ücret milyonların meselesidir, memleket meselesidir. Bu memleket meselesi ile ilgili olarak ülkeyi yönetenlerin yaklaşımı işçileri, çalışanları koruyan bir yaklaşım değildir. Bizler krizle boğuşurken, çarşı-pazarda fiyatlar uçarken, yıllardır büyümeden pay alamayan işçi sınıfı zamlarla ve vergilerle krizin faturasını öderken, gelir dağılımı her geçen gün daha fazla bozulurken, ülkeyi yönetenlerin krizden çıkış için belirledikleri rota düşük ücret politikası olarak görünmektedir" dedi.

Asgari ücretten vergi kesilmesini eleştiren Şen, "Asgari ücretin görünen-görünmeyen, dolaylı-dolaysız kesintilerini dikkate aldığımızda işçinin eline asgari ücretin sadece yüzde 49'unun net gelir olarak geçtiği görülmektedir. Asgari ücretin yüzde 51'i vergi ve kesintilere gitmektedir. Asgari ücret maliyetinin 1537 TL'si vergi ve kesintilere gitmektedir. Asgari ücretliden daha çok vergi alındı" dedi.

DİSK'in yıllardır düzenli asgari ücret raporları hazırlamakta ve asgari ücret talebini bilimsel temele dayandırmaya çalışmakta olduğunu belirten Şe, "Nitekim bu çerçevede DİSK 2017 yılı için net 2000 TL, 2018 yılı için net 2300 TL, 2019 yılı için 2800 TL asgari ücret talep etmişti. Ailede iki kişinin çalıştığı varsayımı ile asgari ücret yoksulluk sınırının yarısından az olmamalıdır. DİSK ve Türk-İş'in yoksulluk sınırı verilerinin ortalamasının yarısı esas alındığında 3 bin 485 TL altında asgari ücret yoksulluk sınırı altında kalmak anlamına gelecektir. Asgari ücret talebinde dikkate aldığımız diğer esas kişi başına milli gelir artışıdır. Cumhurbaşkanlığı 2020 yıllık programındaki kişi başına milli gelir hesabı dikkate alındığında asgari ücretin 2020'de en az net 2 bin 600 TL olarak saptanması gerekir. Hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda 2020 yılı asgari ücreti en az net 3 bin 200 TL olmalıdır" diye konuştu.