İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Şölen Kipöz’ün moda alanında son akımları değerlendirdiği ve eski giysilerin canlandırılmasına yönelik ipuçlarına yer verdiği 'Sürdürülebilir Moda' isimli kitabının ikinci baskısı yapıldı. Kitapta doğadaki canlılara zarar vermeden yaşamı amaçlayan Ahimsa ilkesinin modaya nasıl uyarladığına ilişkin tasarım örnekleri ve metotlar yer alıyor.

İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü'nden Doç. Dr. Şölen Kipöz, uzun süren çalışmalar neticesinde hayata geçirdiği 'Sürdürülebilir Moda' isimli kitapta, herkesin ilgisini çekebilecek bilgi ve görüşlerin bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Ülkemizde sürdürülebilir moda konusu, çok yeni bir bilimsel alan ve bu anlamda kitap, bir açığı kapatıyor. Umarım yakın gelecekte bu tür yayınlar fazlalaşır. Kitap, uzun süredir devam ettirdiğim akademik çalışmalarım ve izlenimlerimin bir yansıması. Kitapta, moda sektöründe eksik olan etiklik durumundan bahsettim. Sürdürülebilirlik ve duyarlılık eksikliğine de göndermede bulundum.  Moda, hızlı üretim ve tüketim döngüsü ile sürdürülebilir olmayan bir sektör haline geldi. Doğal kaynakların tüketimi, çevre kirliliği ile yarattığı ekolojik tahribatın yanı sıra, iş gücüne dayalı bir sektör olduğu için de adil olmayan çalışma koşulları oluşturuyor. Bu duruma yönelik farkındalıkla, ‘Sürdürülebilir moda mümkün mü’ sorusuyla başlattığım bir dizi üretim ve araştırma, bu kitabın omurgasını oluşturdu. Kitaba, bazı bilim insanları ile tasarımcılar da araştırma ve düşünceleriyle katkıda bulundu. Akademik bilgiyi son derece sıcak ve kapsayıcı bir üslupla okuyucuya ulaştıran samimi bir kitap olduğu için büyük ilgi gördü."

'ESKİ BİR GİYSİYİ FARKLI BİR GİYSİ PARÇASI YA DA ATIL BİR KUMAŞLA BİRLEŞTİRİR, YENİLERİM'

Kitapta doğadaki canlılara zarar vermeden yaşamı amaçlayan Ahimsa ilkesinin modaya nasıl uyarladığına ilişkin tasarım örnekleri ve metotlara da yer veren Doç. Dr. Kipöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Giysileri, sürekli yaşayan varlıklar gibi görüyorum. Ben, aile büyüklerimin eskilerini biriktiririm. Giysileri kalıp yerlerinden söküp, eski bir giysiyi farklı bir giysi parçası ya da atıl bir kumaşla birleştirir, yenilerim. Böylece eski ile yeni arasında bir tür aşılama yapmış olurum. Kitapta, bizim için değeri olan kıyafetlerin ömürlerinin uzatılması ve eskidiklerinde güncel estetiğe uygun hale getirilmesi için neler yapılabileceğine yönelik örnek ve öneriler bulunuyor. Modanın, değişimi sıklıkla körükleyen bir yapısı var. Tüketiciler, gerçekten yeni bir giysiye ihtiyaçları olup olmadığını ya da aldıkları kıyafeti ne kadar seveceklerine ilişkin sorgulama yapabilir. Nasıl yiyecek bir şey aldığımızda sağlımız açısından çok dikkat ediyorsak, bedenimizle buluşan giysileri seçerken de dikkat etmeliyiz. Kitaptaki öneriler, her tüketicinin de içinde bir tasarımcı ve üretici olduğu fikrini aşılıyor" diye konuştu. 

İZMİR, ()

FOTOĞRAF