MERSİN, () - MERSİN İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, vatandaşların artan sıcaklardan etkilenmemesi için mümkün olduğunca 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması ve bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Nemli ve sıcak havaların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Bahçacı, yaptığı açıklama ile Mersin halkını uyardı. Yaz döneminin yaşlı, çocuk, hamile ve kronik hastalığı bulunanlar açısından zor bir süreç olduğunu belirten Bahçacı, "Alınacak bazı basit tedbirlerle sıcak hava ve yüksek nemin olumsuz etkilerini bir miktar azaltmak mümkün. Alkol, sigara ve aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemeli, günde en az 2.5 litre su tüketilmeli, mevsim meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler mutlaka öğünlerimizde yer almalı, açık renkli ve bol kıyafetler tercih edilmeli ve sık aralıklarla duş alarak vücudun ısısı düşürülmelidir" dedi.
Güneş çarpan bir kişiye ne şekilde müdahale edilmesi gerektiğini de anlatan Bahçacı, "Kişi gölge, serin bir yere alınıp sırt üstü yatırılmalı ve bol su verilmeli. Normalde ani soğuk şok etkisi yapar ama sıcak çarpmalarında kişiye olabildiğince soğuk uygulama yapmakta fayda vardır. Bunları yaptıktan sonra vakit geçirmeden 112 acil sağlık hattı aranmalı veya kendi imkanlarımız ile güneş çarpması yaşayan kişiyi en yakın sağlık kuruluşuna götürmeliyiz. 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması önemli bir tedbir olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI