DİYARBAKIR Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, terör örgütü PKK'lıların hendek ve barikat eylemlerinde tahrip edilen tarihi Suriçi'nde devam eden yapılaşmayla ilgili hazırladıkları proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduklarını söyledi.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kentte görev yapan gazeteciler yaptığı toplantıda, başkanlık dönemi boyunca hayata geçirdikleri çalışmaları değerlendirdi. DTSO Başkanı Kaya, Terör örgütü PKK'lıların 2015- 2016 tarihlerinde Sur ilçesinde düzenledikleri hendek ve barikat eylemlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca bölgede yeni yapılaşma çalışmalarına katkı sunaca proje hazırladıklarını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundukları projeyi tanıtan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Suriçi'ndeki Dört Ayaklı Minare ile Yenikapı sokağına kadar uzanan bölümden geniş bir caddenin yapıldığını ve bunun yüzde 35'lik bölümünün tamamlandığını anlatan Kaya, şunları söyledi:
"Sur'da bir yıkım yaşandı. Daha sonra bir yapım sürecine gidildi. Tabiki Türkiye'nin ekonomik koşulları da bugün bir türlü Sur'un açılıp, kent insanının ve dışardan gelenlerin gezmesine olanak tanımıyor. Maalesef yapılaşma da halen istenilen düzeyde değil. Bu konuda bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir talebimiz oldu. O talebi burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Yenikapı Sokağı'nda 86 iş yerleri var.  Biz bu konuda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve sivil toplum örgütleri olarak orayı bir kültürel sokak adı altında sadece ihaleyle satılıp, her kesin istediği işi yaptığı değil, hem kent insanlarının hem de dışardan gelen turistlerin gezeceği bir hale getirmek istiyoruz. Ve orada bir gastronomi sokağı, bir baharatçılar sokağı, geleneksel et sanatları bölgesi gibi bölgelere ayırarak tam da açık hava AVM'si gibi yani her kesin istediği işi yaptığı değil, her sokakta Diyarbakır'ın kendiişlerinin sergilendiği bir boyuta taşımak için yaklaşık 6 aydır bir çalışma yapıyoruz. Projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mıza sunduk, çok değerli bulundu ve bunu yapmak istediklerini söyledi. Biz de başvurumuzu yaptık. Şu an cevap bekliyoruz."
FOTOĞRAFLI