GENÇ mucitleri bir araya getiren FIRST LEGO League uluslararası turnuva heyecanlarından biri bu yıl İzmir'de yaşanacak. Tüm dünyada 98 ülkeden 40 bin takım ve 320 bin katılımcının yer aldığı turnuvaların uluslararası finallerine Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, Lübnan ve Uruguay'ın yanı sıra Türkiye'de İzmir ev sahipliği yapacak.

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından olan FIRST LEGO League bu yıl tüm dünyada 98 ülkeden 320 bin katılımcıyı 'INTO ORBIT: Uzay Serüveni' teması kapsamında bir araya getirdi. Kendi ülkelerindeki ulusal turnuvalarda dereceye giren takımlar için uluslararası turnuva heyecanı geçen ay başladı. Amerika'nın Teksas, Michigan, Arkansas ve Kaliforniya eyaletlerinde gerçekleştirilen uluslararası festival ve turnuvayı geride bırakan FIRST LEGO League'in sıradaki durağı ise İzmir olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bilim Kahramanları Derneği ve İZFAŞ tarafından bir bankanın ana sponsorluğunda Türkiye'de 'Bilim Kahramanları Buluşuyor' ismiyle gerçekleştirilen turnuvalar, 'Open International Turkey' adı altında 22-25 Mayıs tarihlerinde 41 ülkeden 83 takım ve 800 katılımcıyı fuarizmir'de ağırlayacak.

İZMİR'DEN DÜNYA ATAĞI GELDİ

Bu yıl Amerika'nın Arkansas, Kaliforniya, Batı Virginia, Teksas ve Michigan eyaletleri ile Avusturalya, Lübnan ve Uruguay ülkelerinde gerçekleştirilecek uluslararası festival ve turnuvaları Türkiye'de 2010 yılından sonra ikinci, İzmir'de ise ilk kez düzenlenecek. Bir toplumun gelişebilmesi için çocukların mühendislik ve matematik ile yetişmesi gerektiğine inanan FIRST Vakfı'nın (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Başkanı Donald E. Bossi'nin geçen sezon katıldığı turnuva sonucunda İzmir, başarısını kanıtlayarak 15'nci sezonda uluslararası turnuva düzenleme hakkı elde etmişti. Türkiye'de 2005 yılından beri Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen turnuvalarda pek çok yerel ve ulusal turnuvaya ev sahipliği yapan İzmir, küresel deneyimlerle çalışıp toplumsal anlamı olan çözümler üreten bir gençlik yetişmesi için vitamin görevi gören FIRST LEGO League kapsamında uluslararası bir gurura imza atacak. Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında 41 ülkeden 83 takım uluslararası turnuva için İzmir'de buluşarak, çalışmalarını sergileyecek.

GENÇ MUCİTLER GELECEK İÇİN ROBOT TASARLIYOR

Turnuvaya katılan takımlar gönüllü koç ve danışmanlar rehberliğinde proje sürecini öğreniyor. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili çalışan genç mucitler sırasıyla problemi tanımlıyor, çözüm stratejileri geliştiriyor, kendilerine verilen robot kitleri ile çözüm önerilerini projelendirerek robotlar tasarlıyor. Proje süreçlerinin ardından farklı illerde gerçekleşen turnuvalarda buluşan takımlar, proje sunumlarını yaparak robotlarını sergiliyor.

TEMA: INTO ORBIT: UZAY SERÜVENİ

Bu yılın teması ise insanlığın geleceğe açılan alternatif yaşam alanı uzayın derinliklerine vurgu yaptı. İnsanların uzaya gidebilmek için denedikleri yöntemleri ve yaşadıkları zorlukları düşündüren tema çocukları önce bu sorunlar üzerinde düşündürdü. Genç mucitler, ilk olarak önceden denenmiş çözümlere baktı ve bu çözümlerin neden yetersiz kaldığına kafa yorarak Projelerinde alternatif yöntemler geliştirip mevcut çözümlere ya inovatif yaklaşımlar ekledi ya da tamamen yeni fikirler üretti. Böylece çocuklar, INTO ORBIT: Uzay Serüveni temalı bir proje üretip geliştirirken, diğer taraftan tasarladıkları ve programladıkları robotlarla, temayla ilgili görevleri tamamladı. Tüm bu süreç sonunda ise çözüme götüren yolda FIRST LEGO League onlara 'Yaratıcı ol, problemini doğru tanımla, çözümüne odaklan ve fikrini nasıl paylaşacağını tasarla' öğüdü verdi.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI