Olgay GÜLER / EDİRNE, () - JAPONYA’da ‘Ulusal Sınırlar’ ismiyle yayımlanan belgesel programının yapımcıları, kültürel ve tarihi değerleri görüntülemek üzere geldikleri Edirne’den, lezzetiyle ünü ülke sınırlarını aşan tava ciğerinin yapılış ve servis aşamasını görüntüledi.  

Yaklaşık 8 bin 500 kilometre mesafeden Edirne’ye gelen ‘Ulusal Sınırlar’ isimli Japon programı yapımcıları, kentin tarihi kültürel ve gastronomik değerlerini kayıt altına aldı. Sınır kentleri arasındaki kültürel farklılıkları inceleyen belgesel formatındaki program kapsamında Japon misafirler Selimiye Camii, tarihi çarşılar ve hamamlar gibi yerleri inceleyerek görüntüledi. Bulgaristan’a geçmeden önce yapımcıların Edirne’deki son durağıysa, ünü ülke sınırlarını aşan Edirne tava ciğeri oldu. Ciğerin hazırlanışı, pişirilmesi ve servis edilmesi dahil tüm aşamalarını çeken Japonlar, tavanın başına geçerek pişirmeyi de ihmal etmedi. 

Söz konusu programın Türkiye ayağında Japonlara yardım eden Mine Yapar, çekimi yapılan programın hem Japonya’da hem de tüm dünyada yayınlanacağını ifade etti. Yapar, "National Borders adlı programın yapımcılığını yürütüyoruz. Burada başlamamızın sebebi Edirne’yle Bulgaristan arasındaki kültür farklılıklarını ve Osmanlı döneminden gelen yapıları incelemek. Japon ve dünya kanallarında yayınlanacak bu program. Dolayısıyla program çekimlerinde de meşhur tava ciğeri çekerken en ünlü yerlerden biri olduğu için Bahri Dinarı'ı tercih ettik. Mimar Sinan, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Selimiye, Alipaşa ve Arasta Çarşısı, Sarayiçi gibi yerlerde çekim yaptık. Kırkpınar Festivali’ne denk getiremediğimiz için programımızı buradaki 2 pehlivanımızla güreş yapar gibi bir sekans çektik" dedi.


Programa ev sahipliği yapan Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, bu gibi programların hem şehrin hem de tava ciğerinin tanıtımı için çok önemli olduğunu söyledi. Dinar, "Edirne'mizin tanıtımları devam ediyor her zaman olduğu gibi. Zaten burası bir tanıtım platformu gibi oldu. Bugün Japonya’dan bir ekip var. Edirne’nin bütün tarihi, turistik ve kültürel yerlerini çekiyorlar. Ama tabiiki bu çekimler de tava ciğersiz olmazdı. Tava ciğerin yapılışını anlatıyoruz kendilerine. Buradan da Bulgaristan’a gidecekler, orada çekimleri tamamlayıp ülkelerine dönecekler. Bizim için çok gurur verici bir durum" diye konuştu.