Olgay GÜLER / EDİRNE, () TÜRKİYE’de başkan vekilleri ve katip üyelerinin tamamının kadınlardan oluştuğu tek Belediye Meclisi olan Edirne Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısına, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 85’inci yıldönümü dolayısıyla yine bir Kadın Meclis Üyesi başkanlık etti. Toplantıda Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın koltuğunu teslim ettiği Meclis Başkanvekili Filiz Gencan Akın, “Bugün, Edirne Belediye Meclisi’ndeki bu görüntü tüm kadınlarımız için çok değerli ve cesaret verici” diye konuştu.

Edirne Belediye Meclisi 2019’un son toplantısını 5’i gündem dışı olmak üzere 8 maddelik gündemle gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın açılışını gerçekleştirdiği toplantıya, açılışın ardından 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıldönümü dolayısıyla meclis üyesi Filiz Gencan Akın başkanlık yaptı.  

MECLİSİ KADINLAR YÖNETTİ

Belediye Başkanı Gürkan, meclis açılış konuşmasının ardından koltuğunu, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıldönümü olması nedeniyle Meclis 1’inci Başkan Vekili, CHP’li Filiz Gencan Akın’a bıraktı. Katip üyeleri de kadınlardan oluşan Akın, mecliste oluşan tablonun, kadınlar için cesaret verici olduğunu dile getirdi. Akın; “Bugün, Edirne Belediye Meclisi’ndeki bu görüntü tüm kadınlarımız için çok değerli ve cesaret verici. Demokrasinin bireylere tanıdığı en temel hak olan seçme ve seçilme hakkı, tüm dünya kadınları için zorlu bir mücadelenin sonunda kazanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak çok şanslıyız ki, ülkemizin kurucu lideri ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinden önce Türk kadınlarına bu hakkın tanınmasında öncülük etmiş, kadın – erkek her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmış, kadınların verdiği mücadeleye her zaman destek olmuştur” ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR CANLIYA ŞİDDET SAVUNACALK BİR ŞEY DEĞİL'

Meclisin kadın üyelerinin çalışmalarından övgüyle bahseden Belediye Başkanı Gürkan ise önceki gece Üniversite Öğrencisi Ceren Özdemir’in Ordu’nun Altınordu ilçesinde uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili de duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Gürkan; “Ülkemizde maalesef son birkaç yıldır kadın cinayetleri, şiddeti artmakta. Bu sabah da Ordu’da gencecik bir üniversite öğrencisi kızımızın ölüm haberini aldık, kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Gerek hükümetin, gerek parlamentonun, gerekse de yerel inisiyatifler olarak bizlerin aldığı kararlarla ülkemizdeki bu ayıbı kaldıracağımıza da yürekten inanıyorum. Hiçbir canlıya şiddet savunulacak bir şey değil” diye konuştu.

'UMUYORUM Kİ O MECZUP KISA SÜREDE YAKALANACAK'

Edirne’de 2 kadına yanıcı sıvı atarak kaçan ve halen yakalanamayan saldırgan ilgili de konuşan Gürkan; “Edirne’mizde son birkaç gündür maalesef bir meczup birkaç kızımızın yüzüne bir şeyler atmak suretiyle rahatsız etti. Çok şükür sayın Emniyet Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde, bu atılan sıvının Sinkov tarzı bir sıvının sulandırılmışı olduğunu, herhangi bir yaşamsal risk içermediğini söylediler. Emniyetimiz, olayın ilk anından bu yana bu şahsı yakalama çabalarını sürdürüyor. Edirneliler’de de bu konuda çok hassasiyet var. Elbette ki Edirne’ye yakışmayan bir görüntü ama hiçbir yere yakışmayan bir görüntü. Umuyorum ki emniyet güçlerimiz kısa sürede bu kişiyi yakalayarak adaletin önüne çıkaracaktır” dedi.