İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Türkiye'nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi, engelli olmayan bireylerin bu konuda empati geliştirmesi amacıyla eğitim faaliyetleri yürütüyor. Merkezi ziyaret eden Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yöneticileri burasının, Türkiye'nin her yerinde kurulması gereken bir tesis olduğunu dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Olimpiyat Köyü'nde hizmete açtığı Engelli Farkındalık Merkezi, engellilerin bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntılara ilişkin 'empati' duygusunu geliştiriyor. Farkındalık yaratarak İzmirlileri engellilik konusunda bilinçlendirmek amacıyla kurulan merkez, toplumun farklı kesimlerinden ziyaretçileri ağırlıyor. 'Tekerlekli Sandalye', 'Üstün Yetenekliler', 'Özel Öğrenme Güçlüğü', 'Otizm Labirenti' ve 'Karanlık' parkurlarından oluşan Engelli Farkındalık Merkezi'nin son ziyaretçileri, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) yöneticileri oldu.

BU TESİSİ HERKES GÖRMELİ

Dernek Başkanı Ramazan Baş, "20 yıldır empati duygusunu geliştirmek ve farkındalık yaratmak için insanlara bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bu tesise ilk defa geliyorum. Çok mutlu oldum burayı gördüğüm için. Çünkü burada engelli olmayan insanların bilincini, farkındalık duygularını artırmak için çok detaylı çalışmalar var. Bence ülkenin her yerinde olmalı. Her yaştan çocukların, özel durumdaki arkadaşlarını anlayıp empati duygusunu alabilmeleri için burayı mutlaka ziyaret etmeleri gerektiğine inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne böyle bir düşünceyi hayata geçirdikleri için teşekkür ederiz" dedi.

2011 yılında trafik kazası geçirerek omurilik felci olan TOFD Yönetim Kurulu üyesi 29 yaşındaki Tuğçe Akgün ise "Tesise çok heyecanlanarak geldik, çünkü bizim de amacımız toplumu bilinçlendirmek. Evet, ben bu durumu yaşıyorum ama engelli olmadan önce ben de bilinçli değildim. Engellilerle empati kurulabilecek bir eğitim sistemi olmalı. O yüzden bu tesis çok hoşuma gitti. Çünkü bazı şeyler çok küçük yaşta alışkanlık edinerek öğrenilebiliyor. Empati de öyle. Çocukların buraya gelip türlü türlü engelli parkurlarında bunu anlamaları çok önemli. Bu beni çok duygulandırdı ve çok umutlandırdı. Toplum ne yaşadığımızı bilmiyor. Yeni gelecek genç kuşak bunları bilerek hareket ederse dünyamız değişecek" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe'yi de ziyaret eden  Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş ve dernek yöneticileri sergilenen sosyal duyarlılık ve engellilere yönelik projelere verilen destek nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI