KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi tarafından '14 Mart Tıp Bayramı' kapsamında tören düzenlendi.
Sabancı Kültür Sitesi fuaye alanında Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı serginin gezilmesinin ardından başlayan törene, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, sağlık çalışanların sorunlarına ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına değindi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu da, 14 Mart Tıp Bayramı’nın 1976 yılından bu yana kutlandığını belirtti. Dekan Poyrazoğlu, “Tıp Fakültesi hastanelerinin ana görevinin, tıp fakültesi ve diğer sağlık profesonellerini yetiştiren eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uygulama alanı olduğu, bu hastanelerin kar amaçlı kuruluşlar olmadığı unutulmamalıdır. Sağlık hizmet yükünün birincil yüklenicisi değil, eğitimin yanında nitelikli sağlık hizmeti veren eğitim-araştırma merkezleri olduğu kabul edilmelidir. Yeniden bir mali yapılanma ve güncellenmiş fiyat politikaları ile fakülte hastanelerinin finansal sorunları çözülmelidir.” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, 14 Mart’ın öneminin; 14 Mart 1919’da tıbbiyeli öğrencilerin işgal altındaki İstanbul’da gerçekleştirdikleri yurt savunma hareketinden geldiğini söyledi.
Rektör Çalış, “Hekimlik mesleği çok ulvi, çok saygın bir meslek olmanın yanında, sorumluluğu da o kadar ağır bir meslektir. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bu ulvi görevlerini icra ederken, sorumluluklarının da ne kadar ağır olduğunun her zaman farkında olmuşlar ve olmaya devam edeceklerdir. Aziz Milletimiz şunu iyi bilmelidir ki! Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bilgi ve tecrübesini, olağanüstü gayretle insan sağlığı için kullanmaktadır. Bazen 24 saat, bazen 36 saat, hatta 48 saatini işyerinde geçirmek zorunda kalan başka bir meslek gurubu olduğunu sanmıyorum. Hiçbir doktor, hiçbir sağlık çalışanı, bilerek veya tedbirsizlikle hastasına zarar vermez, veremez. Fakat sağlık çalışanları da, etten kemikten yaratılmış, ruhu olan, duyguları olan birer insandırlar. Her türlü uğraş ve çabaya rağmen bazen istenen sonuç alınmayabildiği gibi, bazen Tıp literatüründe komplikasyon dediğimiz hasta açısından istenmeyen sonuçlar da oluşabilir. Bunlar dünyanın her yerinde olabilecek, önüne geçilemeyecek olaylardır. Özellikle sağlık çalışanına şiddet bağlamında, muhakkak kişi kendini sağlık çalışanın yerine koyup, bir gün kendinin de o sağlık çalışanına ihtiyaç duyacağını bilmelidir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Gevher Nesibe Teşvik Ödülleri, yayın sıralamasında ödül alan öğretim üyelerine teşekkür beratları ve spor müsabakaları ödülleri verildi. “Prof. Dr.”,  Doç. Dr.” ve “Dr. Öğretim Üyelerine” cübbe giydirilmesinin ardından tören son buldu.

FOTOĞRAFLI