ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından Glokom Haftası dolayısıyla, Glokom hastalığı hakkında farkındalık yaratma amaçlı etkinlik düzenlendi.
ESOGÜ Hastanesi poliklinikler girişinde açılan stantta, vatandaşlara göz içi basıncı ölçümü yapılırken, Glokom hakkında bilgiler verildi. ESOGÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nilgün Yıldırım, dünyada 4,5 milyon kişinin glokom nedeniyle görme yetisini kaybettiğini söyledi. Aile üyelerinde glokom bulunan kişilerin 10 kat daha fazla risk taşıdığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
“Glokom körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan, göz sinirinin ilerleyici hasarı sonucu görmenin geri dönüşsüz etkilendiği bir hastalıktır. Sinsi bir hastalık olan glokomda erken tanı ve tedavi görmenin korunması açısından çok önemlidir. Tüm dünyada her yıl Mart ayında toplumda glokom hastalığı hakkında farkındalık yaratmak, glokom hastalarının sorunlarını tartışmak ve çözümler üretmek üzere 'Glokom Haftası' etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl da 10-16 Mart tarihleri arasında çeşitli aktiviteler düzenlenecektir. Günümüzde dünyada yaklaşık 4,5 milyon kişi glokom nedeniyle görme yetisini kaybetmiştir. Bu sayının 2020 yılında 11,2 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar glokom hastalarının gelişmiş ülkelerde yüzde 50'sinin, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 90'ının hasta olduğunun farkında olmadığını göstermiştir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi yapılması, göz siniri incelemesi ve göz tansiyonunun ölçülmesi tanı konulması açısından önemlidir. Glokom riski miyopi, ileri yaş ve aile öyküsü bulunanlarda yüksektir. Özellikle aile üyelerinde glokom bulunan kişiler 10 kat daha fazla risk taşıdıkları için daha sık ve erken yaşta göz kontrolü yaptırmaları konusunda uyarılmalıdır. Glokom büyük oranda 40 yaş ve üzerinde görülmekle birlikte, farklı glokom tipleri de mevcuttur. Doğumsal veya erken çocukluk döneminde özellikle gözleri iri olan ve ışığa bakamayan bebeklerin glokom açısından değerlendirilmesi gereklidir. Glokom tedavisinde göz tansiyonunun düşürülmesi amaçlanır. Bunun için göz damlası, lazer tedavisi ve cerrahi uygulama kullanılabilir. Ancak görme kaybı olmaması için düzenli göz muayenesi ve ilaçların zamanında kullanılması çok önemlidir"