Suat SÖĞÜT/FİNİKE, () - FİNİKE Halk Eğitim Merkezi (HEM), Dede Korkut'u anma etkinliği düzenlendi.

Finike Canan Yavuz Gürkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programa; Kaymakam Ergün Baysal, Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, CHP İlçe Başkanı Mustafa Ökten, İYİ Parti İlçe Başkanı İsmet Çetin, İlçe Müftüsü Abdurrahim Durmuş, Milli Eğitim Müdürü Hüsnü Karataş, HEM Müdürü Mehmet Şimşek, ADD Finike Şubesi Başkanı Atila Öztürk, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda günün anlamına ilişkin konuşma yapan HEM Müdür Yardımcısı Aliye Nida Bıçak, “Dede Korkut, Korkut Ata Mirası, desten kültürü, halk masalları ve müziğiyle UNESCO'nun, insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde Türkiye'nin 17'nci değeri olarak yerini almıştır" dedi.

Finike HEM olarak Dede Korkut'un günümüz insanlarına daha iyi anlatılması, toplumun her kesimi tarafından tanınması ve yeni nesillere aktarılması amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirten Bıçak, “Dede Korkut'un bizlere aktarılan sözlü mirasının, anma programları ile günümüz toplumuna aktarılmasını hedefliyoruz" dedi.

Kutadgu Bilig'in, Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli bir eser olduğunu ifade eden Bıçak, “Yusuf Has Hacib bu ölümsüz eseri yazarken Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a öğütler vermiş, devletin ne şekilde yönetilmesi gerektiğini, hükümdarın ve halkının nasıl mutlu olacağını anlatmıştır. Bu nedenledir ki Yusuf Has Hacib, 'Okuyana kutlu olsun ve ona yol göstersin' demiştir" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Dede Korkut Belgeseli ve 20 nasihati, Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig eseri ile ilgili sunum yapıldı. Dede Korkut hikâyesinin de okunduğu programda müzik öğretmeni Erdal Kaya tarafından Dede Korkut türküleri seslendirildi. Programın sonunda HEM kursiyeri tarafından hazırlanan sergi gezildi.

FOTOĞRAFLI