Nevra UÇKAÇ/İZMİR, () - TÜRKİYE genelinde mimarlık fakültesi öğrencileri, İzmir'in kent merkezinde yer alan ve yıkılmak üzere olan elektrik fabrikasının, kentin kültür ve sanat hayatına renk katacak bir işleve büründürülmesi için düzenlenen yarışmaya katıldı.
İzmir'deki tarihi elektrik fabrikası için düzenlenen fikir yarışmasının ödül töreni, İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 39 üniversiteden 130 projenin katıldığı yarışmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ödüllerinin yanı sıra 5 eşdeğer mansiyon, 2 jüri özel  ödülü, 10 teşvik ödülü de genç mimarlara verildi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin kentin sosyal ve kültürel hayatında yol gösterici olması hedefiyle mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği 'İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster?’ başlıklı ulusal öğrenci fikir proje yarışmasının ödül törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda sektör temsilcisi de katıldı. Törende konuşan Soyer, yarışmaya katılan Mimarlık Fakültesi öğrencilerine teşekkür ederek belediyeye yol gösterdiklerini ifade etti. Elektrik fabrikasının İzmir'in sembol yapılarından biri olduğunu belirten Soyer, "Elektrik fabrikası elimizden alınmıştı. Biz 35 milyon lira vererek aldık fakat biliyorsunuz Türkiye'de rejim değişti, bu nedenle henüz alabilmiş değiliz. Tekrar bizim mülkiyetimize geçmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'nın onay vermesi gerekiyor. Diliyorum bir kazaya uğramadan hak ettiğimiz şekilde tekrar İzmir'e ait olur ama ortak akılla bütün İzmir'i planlama çabası gerekiyor. Siz hem geçmişi dinleyerek hem buradan geleceğe yol haritası çıkartarak çalışmalar yaptınız. Hepinize emekleriniz için çok teşekkür ediyorum" dedi.
Soyer gelecek süreçte fabrikanın mülkiyetini almaları durumunda İzmir olarak yapacakları ilk işin projenin çizilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Bunu da yine bir yarışmayla yapacaklarını anlatan Soyer, "Verilen emekler o yarışmanın şartnamesini oluşturacak ve bize bu konuda rehberlik edecek. Ve o şartnamenin dışında da tekrar bir yarışma açacağız. Bu sefer ödüllerimiz çok daha büyük olacak. Diliyorum ki yine bugünkü gibi çok katılımlı çok yaratıcı çözümlerin sunulduğu bir tartışma ortamı olur" diye konuştu.
RESTORASYONA KATKI
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Alpaslan da, son 2 yıllık süreçte Mimarlar Odası olarak birçok kentli ile birlikte elektrik fabrikasının kamu mülkiyetinden çıkmaması ve kent yaşamına katılması için mücadele ettiklerini dile getirdi. Elektrik fabrikasının herhangi bir yapı olmadığını, kentsel bellekteki yerinin yanı sıra mekansal olarak da harap görünüşüne rağmen olağanüstü bir potansiyel taşıdığını belirten Alpaslan, "Mimarlar Odası olarak tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 2 yıldır mücadele veriyoruz. Tarihi fabrikayla ilgili ihale süreçleri özel bir şirketin almasıyla sonuçlanmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanı satın aldı. Bu bizim için mutluluk verici ve doğru bir karardı. Gelecek kuşaklar da bu kararı memnuniyetle karşılayacak. Umarız satın alma süreci de sorunsuz şekilde tamamlanır ve yapının kent hayatına yeniden katılmasını sağlayacak projeleri elde ederiz. Bu yarışmayla elde ettiğimiz deneyimlerin üzerine restorasyon aşamasında da tartışmalar yaparız" dedi.
Yarışmada Modern Eğitim Fen Üniversitesi öğrencileri Nimet Değertaş, Melike Kavalalı ve Berin Erikci birincilik ödülünü paylaşırken İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Berrin Karadağ, Emre Aydın, Halil Durmuş ve Nasibe Nur Dündar ikinciliğe layık görüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Handenur Aksu ile Dilek Turhan da üçüncülük ödülüne sahip oldu. Mansiyon ödülleri ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Sümeyye Uçar, İlda Ersezer, Fatih Endez, Saffet İlkay Kaya'ya verildi.

FOTOĞRAFLI