Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),()-2019 ATATÜRK’ü Anlama, Anlatma ve Gençlik Yılı kapsamında uygulanan ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim programı, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi'nde (LYKA) geçekleştirildi.

Belediye Başkanı Murat Gerenli, “Gençlerin omuzlarına hiç olmadığı kadar büyük bir yük bırakıyoruz: Kırılmış, bölünmüş, gri bir gezegen. Ancak karşılaştığımız her duruma rağmen, Lüleburgazlı gençlerin gözlerinde gördüğümüz ışığa ithafen biz de Büyük Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk gibi aynı cümleleri ifade ediyoruz:“Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir. Sonuçlarıyla baş edemediğimiz problemler artık hayatlarımızın birer parçası. Yetişkinlerin iklim değişikliği, eşitsizlik ve adaletsizlik, yoksulluk gibi küresel problemlerle savaşmakta yetersiz kaldığı bir çağda çocuklarımızın hayatta kalma olasılığını nasıl garanti edebiliriz? Onları sosyal ve duygusal açıdan dirençli, teknolojik açıdan yetkin, ayakları yeryüzüne basan gençler haline nasıl getirebiliriz? Bu önemli problemlerle baş edebilecek gençleri yetiştirmenin tam zamanı. İşte tam da bu noktada, Lüleburgaz Belediyesi ve Lüleburgaz Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim’ programı hayata geçirildi” dedi.

Program takvimi kapsamında, SOGLAB Kurucusu Göksel Gürsel, Eğitim Programları Direktörü Buse Gedik tarafından 19-20 Mart tarihlerinde, Öğretmenler İçin Sürdürülebilirlik Eğitimi verilmişti. Programın bir diğer süreci olan ve öğrencilerle birlikte gerçekleştirilen insan odaklı tasarım hackathonu da, 16 Nisan’da Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisinde (LYKA) düzenlendi.

İlk hackathon öncesinde 29 gönüllü öğretmen 400’ün üzerinde öğrenciye sürdürülebilir kalkınma eğitimi verdi. Eğitime katılım sağlayan öğrencilerden seçilen 116 öğrenci 16 Nisan’daki hackhatonda yer aldı. Böylece her okuldan 2 proje ekibi olmak üzere toplamda 29 proje ekibi hackhatona katılmış oldu. Eğitim programının final günü, küresel hedefler doğrultusunda uygulanabilir ve yaratıcı iş fikri üretmek için bir araya gelen gençler, küresel sorunlara çözümler üretecek projelerini sundular.