BAHÇEŞEHİR Üniversitesi ve Berlin International University of Applied Sciences iş birliği ile düzenlenen 'Güvenli Bölge ve Göç' panelinde, ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle göç eden Suriyeliler ile Türkiye'nin bölgedeki rolü konuşuldu.

'Güvenli Bölge ve Göç' paneli Bahçeşehir Üniversitesi ve Berlin International University of Applied Sciences iş birliğiyle Berlin International'ın kampüsünde düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı yaptı.  BAU Global Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Eski Devlet Bakanları Burhan Kara ve Eyüp Aşık'ın konuşmacı olduğu panele çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. Panelin önemli gündem maddelerini, Türkiye'nin son yıllarda karşılaştığı göç problemi ve sınırda güvenli bölge oluşturmak için gerçekleştirilen harekat oluşturdu. BAU Global Başkanı Enver Yücel, panelde yaptığı konuşmada Türkiye'nin göç konusundaki durumunu değerlendirerek, "Türkiye'nin kendi sınırlarının güvenliği için uluslararası hukuktan aldığı güçle başlattığı harekat karşısında bütün dünya bir oldu. Türkiye'ye büyük haksızlık yapılıyor. Gelişmiş ülkeler, başta AB, çözüm konusunda herhangi bir şey yapmadı" dedi.

'İNSANLIKLA İLGİLİ BİR NOBEL VERİLSEYDİ, BU TÜRKİYE'NİN OLURDU'

Berlin International Rektörü Hans-Dieter Klingemann ise son günlerde Türkiye'nin sınırda attığı adımları değerlendirerek, "Güvenli bölge yerinde bir karar. Türkiye aksiyon almak zorundaydı" ifadelerini kullandı. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, nitelikli eğitimin hiçbir ayrım yapılmadan fırsat eşitliği ve hakkaniyet ile tüm çocuklara sağlanması gerektiğini vurguladı. Devlet Eski Bakanı Eyüp Aşık, Türkiye'nin düzenlediği harekata değinerek, Türkiye'nin haklı mücadelesinin devam edeceğini, Almanya gibi güçlü ülkelerin de bu noktada Türkiye ile hareket etmesinin her iki ülkenin de çıkarına olacağını belirtti. Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılar hakkında halk arasında dolanan yanlış bilgilere dikkat çekerek, "Algılar her zaman olduğu gibi olguların önüne geçiyor. Özellikle Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kamunun verdiği hizmetlere ücretsiz olarak eriştiği gibi bir durum söz konusu. Bunlar doğru bilgiler değil. Kamuoyunda Suriyeliler üzerinden kotarılmaya çalışılan ve onların kalıcılığı, aldıkları hizmetlerle ilgili bilgilerin çoğu manipüle ve doğru değil. Doğru iletişim kanallarına ulaşıldığı takdirde Suriyeli göçmenler üzerine son derece şeffaf açık bilgilere erişilir" diye konuştu.

Devlet Eski Bakanı Burhan Kara ise Türkiye'nin göç konusundaki tutumuna vurgu yaparak, "İnsanlıkla ilgili bir Nobel verilseydi bu Türkiye'nin olurdu. Çünkü Türkiye ruhsuz bir dünyanın ruhu olmuştur" dedi.

İZMİR, ()