ÖZ Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, 200 bin çalışanı ilgilendiren kamu çerçeve protokolünde sona yaklaştıklarını söyledi.

Sendika olarak bir toplu sözleşme sürecini yürüttüklerini hatırlatan Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, yaklaşık 200 bin çalışanı ilgilendiren bir kamu çerçeve protokolü üzerinde çalıştıklarını söyledi. Hançeroğlu, "Bu protokol Çaykur işçimizide yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle bize destek olan Rize milletvekillerimize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah onlarında yardımıyla bu süreçte daha iyi yollar alacağımızı düşünüyorum. İki ayrı kamu çerçeve protokolü var. Hem Türk İş, hem de Hak İş olarak iki protokol hazırlandı. Hak İş olarak ilk kez bir kamu çerçeve protokolü hazırladık. Bu çalışmalarda bizzat bende vardım. İnanıyorum ki bu maddelerin bir bölümü gerekli kuruldan geçerse başarılı bir protokole imza atacağımızı düşünüyorum. Bu güne kadar bu protokolleri hep Türk İş Sendikası yapmıştır. Bu yıl ise ilk kez Hak İş Konfederasyonu olarak bir protokol hazırlayıp bakanımıza sunduk" dedi.

Yaklaşık bir saatlik görüşmenin 15 dakikasında Çaykur işçisinin konuşulduğunu söyleyen Hançeroğlu, "Bölgemizde 6 ay çalışıp 12 boyunca çoluk çocuğunu geçindirmek zorunda olan, sigorta primini kendi yatıran 10 bin mevsimlik işçimiz var. Biz bu işçilerimizin sorunlarını çözmek istiyoruz. Sunulan iki protokolde bizim Türk İş’in protokolüne karşı yüzde 30 daha fazla talebimiz oldu. Örneğin Hak İş olarak en düşük işçi maaşının 4 bin 250 lira olmasını istedik. Bunun karşılığında Türk İş 3 bin 500 lira talep etti. Bütün maddelere taleplere bakıldığında bizim yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 40 arasında taleplerimizin yüksek olduğunu görebiliyoruz. Fakat biz bu konuda zaman zaman eleştiriliyoruz. Siz fazla bir şey istemiyorsunuz diye. 200 bin kişiyi ilgilendiren tolu iş sözleşmesinde bu güne kadar diğer sendikalardan aşağıya kalır noktamız yoktur. Yakın zamanda imzalanacak sözleşmede de bu şekilde olacaktır." diye konuştu. 



'CUMHURBAŞKANIMIZ RAPOR İSTEDİ'

Mevsimlik işçilerin iş akdinin askıya alındığı sürede sigorta primlerinin işsizlik fonundan ödenmesi taleplerini açıkça dile getirdiklerini ifade eden Hançeroğlu, "Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Hak İş’in kongresine katıldı. Orada Hak İş Genel Başkanı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı vasıtasıyla sorunlarımızı taleplerimizi kendisine ilettik. Kendisi bu konularda bizden rapor talep etti. Bizde bu çalışmaları yapıp siyasilerle kendisine ileteceğiz. Bölgemizde ki batıya göçü önlemek için neler yapabileceğimizi masaya yatırdık. Mevsimlik işçilerimizin sorunlarını bu raporda dile getirdik. 11 bin 500 Çaykur işçisinin kulağı şu an bu toplu iş sözleşmesinden çıkacak sonuçta. Çaykur ile bir toplu iş sözleşmesi süreci yürütüyoruz. İki aylık sürecimiz 15 Temmuz itibari ile doluyor. Şu ana kadar bir çok maddede anlaşma sağladık. İmzalandıktan sonra maddeleri paylaşacağız" dedi.

Hançeroğlu, "7-8 can alıcı madde bu sözleşmede yer alacak. Şimdi kalan bölümü kamu çerçeve protokolüne çıkacak olan ücretle ilgili. Bu konuda da masaya oturmaya devam edeceğiz. Salı gününe kadar uyuşmazlık tutanağımız tutulacak. Anlaştığımız maddelerde anlaşacağız. Diğerleri tutanakta yer alacak. Bu maddeler konusunda görüşmeler sürer ve ardından çeşitli aşamalar vardır. Konuşmak istemediğimiz ama gerekirse de konuşmaktan çekinmeyeceğimiz aşamalar vardır. Biz buradan hem bölge insanı olarak hem üretici olarak siyasilerimizden iş verenlerimizden stklardan toplu iş sözleşmesinde gerekli katkıları vereceklerine inanıyorum. Bu sözleşmeden enflasyonun üzerinde çalışanları rahatlatacak nefes aldıracak bir farka ulaşacağımızı düşünüyorum." diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI