EDİRNE'de 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine katılan ilin sağlık yönetimindeki yetkililer, sağlık çalışanına uygulanan şiddeti kınarken, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muzaffer Demir, "Bir an önce ülkemizde kanayan bir sorun haline gelen sağlıkta şiddet sorununa yetkililerden kalıcı çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi.


Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Edirne'deki sağlık çalışanları ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, T.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muzaffer Demir, Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Akbal ve çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının katıldığı törende çelenklerin ardından saygı duruşu ve İstiklal marşıyla bulunuldu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa İshak Yıldırım yaptı. 


14 Mart Tıp Bayramı'nın Tıp mesleği mensuplarının yurdunu savunma hareketi olarak başlamış Türkiye'ye özgü nadide bir bayram olduğunu söyleyen  Edirne Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, hekim ve tüm sağlık çalışanlarının gece ve gündüz demeden sonsuz bir insan sevgisi ve meslek aşkıyla mesleklerini icra ettiğini dile getirdi. Sağlıkta şiddet konusuna  değinen Yıldırım; "Sağlık alanında yapılan yatırımlar, yetiştirilen insan gücü ve sunulan hizmetlerin kalitesi çağdaş seviyenin de bir göstergesidir.  Tıbbi cihaz, teknoloji ve hastane mimarisinde zirveye ulaştığımız ülkemizde tüm hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın daha mutlu, daha huzurlu ve güzelliklerle dolu bir çalışma ortamını sağlamak biz sağlık yöneticilerinin öncelikli vazifeleri olmalıdır. İnşallah önümüzde sağlıkta şiddetin kalmadığı, tüm çalışanlarımızın refah ve huzur düzeylerinin daha yüksek olduğu daha güzel günler bizleri beklemektedir" diye konuştu. 

Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde devam etti. Burada konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Akbal ise 15 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık çalışanlarının giderek artan bir şekilde olumsuzluk yaşadığını söyledi. Yaşanan sorunların çalışanlarda psikososyal sorunlar oluşturduğunu söyleyen Akbal, "15 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık çalışanları giderek artan bir şekilde, iş ve işyeri ile bağlantılı olarak çok sayıda olumsuzluk yaşamaktadırlar. Sağlık çalışanları yönünden iş yerinde yaşanan her türlü şiddet başta olmak üzere, aşırı iş yüklenmesi, çalışma süresinin fazlalığı, aşırı fiziksel ve ruhsal yoğunluk ile stres, ekibe uyumsuzluk, eğitim ve araştırma olanaklarında kısıtlılık, yabancılaşma psikososyal sorunlara neden olmaktadır. Kendi sağlığı bozulan bir çalışanın hastaya mesleki yükümlülükler ve standartlara uygun bir sağlık hizmeti sunması beklenemez. Bu anlamıyla sağlık çalışanlarının sağlığı doğrudan hastaların sağlık hakkı ile ilgilidir" dedi. 

'VERİLEN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL'
T.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Demir de hekimliğin insanlık tarihinin en saygın mesleklerinden biri olduğunu kaydetti. Sağlık çalışanlarına maruz kaldığı şiddete dikkat çeken Demir, "14 Mart 1919 ülkemizin varlık mücadelesi için bir dönüm noktası olmuş ve sağlık çalışanları bu kurtuluş ruhunu ateşlemişlerdir. Sağlık çalışanlarımızın bugün de bu ruhu taşıdığına inanıyorum. Hekimlik o günlerde bile özel statüde bulunurken bugün şiddet ile yüz yüze her an saldırı tehdidi altında hizmet vermekteyiz. Verilen cezaların caydırıcı olmadığı ve olmayacağı bariz bir şekilde ortadadır. Önemli olan hekimlik mesleğinin toplumun gözünde hak ettiği saygın seviyeye çıkarılması için uygun kültürün geliştirilmesi ve bunun için çaba harcanmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Tıp eğitimi programı çerçevesinde fakülte müfredatında sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve şiddetle baş etme yöntemleri gibi konuların mevcut olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Demir, "Derslerde bu konuların işlenmesi farkındalık açısından önemlidir ancak bunun bireylerin tutum ve davranışlarına yansıması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği inancındayız. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet günümüzde en önemli sorunlarımızın başında gelmektedir. Tıp Fakültesi ve sağlık camiamız bu konuda üzüntülüdür. Sağlık çalışanlarına uygulanan uygunsuz davranışları şiddetle kınıyoruz. Bir an önce ülkemizde kanayan bir sorun haline gelen sağlıkta şiddet sorununa yetkililerden kalıcı çözüm bulmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Edirne Tabip Odası'nca meslekte 20, 30 ve 40 yılını dolduran doktorlara plaket verilirken TÜ Devlet Konservatuvarı korosu tarafından da konser verildi.