ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, bir haftalık tanışma ve okula uyum sürecinin ardından yeni eğitim öğretim yılı açılışında ilk ders zilini çaldı. Vali Karaloğlu, bir öğrencinin okul çantasını kontrol etti ve öğrenciler için ağır olduğunu söyledi.

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nce 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı açılış töreni, 9 Eylül'de açılan okulların bir haftalık tanışma ve okula uyum sürecinin ardından 16 Eylül Pazartesi günü Kepez Ernur- Faik Koparan Ortaokulu'nda yapıldı. Yeni eğitim-öğretim yılı açılışı, daha önce iki okul ve bir hastanenin yapımına katkıda bulunan hayırsever Ernur-Faik Koparan çifti tarafından yaptırılan ve bu yıldan itibaren eğitim-öğretime başlayan yeni okulun açılışıyla eş zamanlı gerçekleşti.

Törene Vali Münir Karaloğlu, hayırsever çift Ernur- Faik Koparan, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve çok sayıda davetli, öğrenci ve velileri katıldı. Protokol üyeleri, hayırsever çift ve öğrencilerin katılımıyla okulun açılışı gerçekleştikten sonra ilk ders zilini Vali Münir Karaloğlu çaldı. Karaloğlu, hayırsever çifte teşekkür plaketi verdi.

ÖĞRENCİ ÇANTALARI AĞIR

Açılışın ardından Vali Karaloğlu ve protokol üyeleri anaokulu öğrencileri ve beşinci sınıf öğrencilerinin sınıflarını ziyaret etti. Anaokulu öğrencilerine, oyuncak, beşinci sınıf öğrencilere kitap hediye edildi. Beşinci sınıftaki bir öğrencinin sırt çantasını kontrol eden Vali Karaloğlu, çantanın öğrenciler için çok ağır olduğunu, bu konuda ders kitaplarının iki döneme bölünmesi gibi bir çözüm oluşturulması gerektiğini söyledi.

DÜŞÜNME, SORGULAMA VE ARAŞTIRMA

Vali Karaloğlu, “Düşünmek, sorgulamak ve araştırmak en önemli göreviniz olsun. Yüce kitabımızın sadece ilk ayeti 'oku'yla başlamıyor, birçok ayeti kerime, 'akletmez misiniz', 'düşünmez misiniz' diyerek bizi hem doğayla hem yaşadığımız olaylarla ilgili düşünmeye, araştırmaya sevk eder. Düşünmemizi, akletmemizi emreder. Mutlaka sorgulamak, şüpheci olmak, araştırmak, laboratuara girmek durumundayız" dedi.

HAYIRSEVERE TEŞEKKKÜR

Türkiye'de 2005 yılından bu yana genel bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını ama bazen yeterli olmayabildiğini anlatan Karaloğlu, bu konuda hayırseverlerin yardımına başvurulduğunu belirterek, “Antalya'da çok sayıda hayırseverle protokol imzaladık, çok sayıda okulu açtık ve devam ediyoruz. Antalya hayırseverler bakımından Türkiye'nin en zengin illerinden biri. Elnur-Faik Koparan şahsında bütün hayırsevere ilin valisi olarak teşekkür ediyorum. Rabbim hepsinin hayrını kabul etsin. Eğitimdeki altyapımızı, okullarımızı, spor salonlarımızı, okul çevrelerini güzelleştirmeye ve kalitesini artırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

OKUL GÜVENLİĞİ

Alınan önlemlerden de bahseden Karaloğlu, “Hedefimiz güvenli okul, kaliteli eğitim ve sağlıklı nesiller yetiştirmek. Onun için servisten başlayıp, şoförler ve rehber personeli eğittik ve devam ediyoruz, sertifikalar verdik. Kantinlerde satılabilecek ve satılamayacaklarla ilgili bakanlığın yönetmeliği var. Biz de valilik olarak geçen hafta genelge yayımlandık ve sıkı takip edeceğiz. Çocuklarımızın beslenmesi çok önemli, okul kantinlerinde çocuklarımıza zarar verecek hiçbir şeyin satılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz, çok sıkı denetleyeceğiz. Okulların çevre güvenliği için belirli okullarda polisin takip ettiği kamera sistemiyle, diğer okulların da kendi kamera sistemiyle mutlaka kayıt altına alacağız ve okullarımızın etrafına kötü niyetli insanları yaklaştırmayacağız" dedi.

DERSE BAŞLAMA SAATLERİNDE TAVİZ YOK

Okulların ders saat başlangıcıyla ilgili düzenlemelere dikkat çeken Karaloğlu, “Bir ay sonra Antalya'da güneş 08.15'de doğuyor. Onun için ilk ve ortaokullar tekli eğitim yapıyorsa en erken 08.30'da, ikili eğitim yapıyorsa 08.00'de derse başlayacak. Bazı liselerde tekli eğitim yapsa da izinle 08.00'de ders başlayabilecek. Bu yine bizim iznimizle olabilecek. Hiçbir ilkokul ve ortaokulda eğer tekli eğitim yapılıyorsa 08.30'dan önce eğitim başlamayacak. İkili eğitim yapıyorsa da 08.00'den önce başlamayacak. Eğer buna uymayan okul varsa lütfen bize iletin. Buna taviz vermeyeceğiz. İlk hafta bazı sorunlar oldu ve çözdük. Şu anda sorun yok ve bütün okullar servise başladı" dedi.

HAYIRSEVERDEN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

Yeni eğitim-öğretim yılının başarılı olmasını dileyen hayırsever Faik Koparan, başarı için çok çalışılması tavsiyesinde bulundu. Koparan, “Okulunuzu, arkadaşlarınızı, öğretmenlerinizi çok seviniz. Sizi geleceğe hazırlayan iyi niyetli çabaları boşa çıkartmayınız. Öğretmenleriniz tüm yaşamınıza yön veren ve etkileyen geleceğinizin mimarlarıdır, sizlerdeki cevheri ortaya çıkarmak için çalışırlar. Sizlerin gelecekte ülkemize yapacağınız katkıları görmek bizim için en büyük mutluluktur. Başarıya ulaşmada en önemli unsurun düzenli ve sistemli çalışma olduğunu unutmayınız. Sizleri iyi yetişmiş birer fert olarak modern bilime dayalı bilgi üreten ve bu bilgileri gelişen teknolojiyle ekonomik yarara çeviren özgüveni yüksek bireyler olarak görmekten onur duyacağım" diye konuştu.

SERVİS VE YARDIMCI KİTAP UYARISI

Antalya'da toplam 1706 okul, 466 bin 500 öğrenci, 33 bin 225 öğretmenle daha güçlü bir şekilde eğitim-öğretime başlanıldığını belirten Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, öğrenci servislerinin gün ağarmadan hiçbir öğrenciyi almaması ve okul bahçelerine ders saati başlangıcından 15 dakika öncesindeki zamanlarda bırakılmaması kararı alındığına dikkat çekti. Yardımcı ders kitabı, kayıt parası gibi velilere külfet getirecek hiçbir uygulamaya da kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyen Arslan, bu konularda velilerin de desteğini beklediklerini ve devletin Antalya'da 4 milyon ders kitabını ücretsiz öğrencilere tahsis ettiğini söyledi. Arslan, okullardaki destekleme kurslarından da öğrencilerin ücretsiz yararlandığını kaydetti.