ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından iş dünyası ve belediye başkanlarını bir araya getiren 3'üncü Antalya İş Dünyası - Yerel Yönetimler Zirvesi gerçekleştirildi.

ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen 3. Antalya İş Dünyası - Yerel Yönetimler Zirvesi'ne Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Konyaaltı Belediye Başkan Vekili Ali Özkayacan, Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Sarı, ATSO Başkanı Davut Çetin, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Abdullah Erdoğan, Antalya Sanayici ve İş İnsanları (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkan Yardımcısı

Kent Estetiği Ayşegül Tayyar Bekar, Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği(KONYSİAD) Başkanı

İlhami Kaplan, Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Antalya Şubesi Başkanı Ali Akan, Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Mustafa Cengiz, Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) Başkanı Ersen Göksan ve Antalya'da faaliyet gösteren Sanayici ve İşadamı Dernekleri (SİAD) başkanları ve iş isanları katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, kentsel yaşam kalitesinin ekonominin gelişmesinin başlıca koşullarından birisi olduğunu söyledi. Kentin ekonomide ve diğer alanlarda başarılı olması için yerel yönetimler güçlü olması gerektiğini belirten Çetin, "Antalya gibi büyük bir turizm bölgesinde belediyelerin güçlü olması çok daha önemlidir. Güçlü belediyelerin yanında güçlü bir sivil toplum olmalı ve ortak akıl ile kent birlikteliği sağlanmalıdır. Ümit ederim ki, bu toplantı bir başlangıç olur, oda ve borsalarımız, SİAD'larımız, mimar ve mühendis odalarımızın katılımlarıyla daha güçlü bir birlikteliği de gerçekleştiririz" dedi.

30 YILDIR KONUŞULAN SORUNLAR

Bu toplantı için önemli kentsel ve sektörel konuları ele alarak bir dosya halinde başkanlarına sunacaklarını kaydeden Davut Çetin, "Asıl hedefimiz, önemli konularda ortak çalışma grupları kurmak, sürekli bir işbirliği ve koordinasyon sağlamak ve yerel yönetimlerimize destek olmaktır. Antalya'nın birçok alanda ilerleme sağladığı, turizm ve tarım başta olmak üzere çeşitli alanlarda Türkiye'ye ciddi düzeyde katkılar yaptığı açıktır. Bununla birlikte neredeyse 25-30 yıldır konuştuğumuz ve halen çözemediğimiz birçok sorun olduğu da gerçektir" diye konuştu.

PLANLI BÜYÜYEN BİR ŞEHİR DEĞİL

Antalya'nın en önemli sorunlarından birinin de planlı büyüyen bir şehir olmaması olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, "Nitekim, imar planlarımız, ulaştırma master planımız, kentsel dönüşüm master planımız bir türlü tamamlanamamaktadır. Trafik sorunu, raylı sistemin ağ şeklinde olması, toplu taşımanın verimli olması 25 yıllık bir konumuzdur. Bu alanda çok yatırım yapılmıştır, fakat yatırımlar Antalya'nın büyüme hızına yetişmemektedir. Londra metrosu 1863'de yapılmıştır. İstanbul 1989'da, İzmir 2002'de metro yapmıştır, Antalyalılar da artık metroya kavuşmalıdır" dedi.

Antalya'nın 20-25 yıldır konuştuğu konulardan birisinin de Kaleiçi'nin ve tarihi eserlerin restorasyonu olduğuna işaret eden Çetin, şöyle dedi:

"Turizmi 12 aya yaymayı, kent merkezine turist çekmeyi, Antalya'nın tanıtımını etkin bir şekilde yapmayı 25 yıldır konuşuyoruz. Turizm gelirinden belediyelerimizin pay alması ve tanıtım fonu oluşması da eski bir konumuzdur. Ticarette planlama, toplu işyerleri kurma, ticarete disiplin getirme, AVM'lerden şikayet etme, yine uzun yıllardır konuştuğumuz konudur. Alışveriş caddeleri olması, mahalle çarşıları kurulması devamlı söylediğimiz konular arasındadır. Artık ortak akıl ve güçbirliğiyle bu konularda yeni bir hamle yapmalıyız."

Davut Çetin, Antalya 4.0 vizyonuna da vurgu yaptı. Dijital devrimi kent ve sektörler olarak ıskalama lükslerinin olmadığına değinen Başkan Çetin, "Dijitalleşme hem kent hem sektörler için hayati bir meseledir. Antalya 4.0 vizyonuyla önce akıllı kent, akıllı çevre yönetimi, akıllı yönetişim, akıllı ulaşım gibi alanlarda ilerleme sağlanmalıdır. Antalya açık veri merkezi için bütün kurumlar işbirliği yapmalıyız. Akıllı kent altyapısıyla dijital turizm ve dijital ticareti birleştirmeliyiz. Turizmde akıllı destinasyon yönetimi için gerekli altyapıyı kurmalıyız. Antalya'yı bilişim, tasarım, biyoteknoloji, sağlık turizmi, akıllı lojistik, kültür ve sanat alanlarında ortak stratejilerle geliştirmeliyiz. Antalya, dünyanın dijital şirketlerini, yeteneklerini, sanatçılarını çeken bir kent olmalıdır. Bu hedeflere dönük çalışmalar, fuar ve festivaller yapmalıyız. Marka kültürüne öncü olmak için bütün ilçelerimiz kent markalaşması çalışmaları yapmalıdır" diye konuştu.

AKILLI TARIM UYGULAMALARI

Büyükşehir Belediyesi'nin artık kırsal alana da hizmet verdiğine değinen Çetin, akıllı tarım, akıllı köy projeleriyle kırsal kesim ve tarım sektörünün desteklemesi gerektiğine işaret etti. Dünyada sıfır atık ekonomisi modelinin yeni bir gelişme alanı olduğuna değinen Çetin, "Antalya döngüsel ekonomi modeline hızla geçmeli, ayrıca sıfır karbon emisyonunu vizyonuna koymalıdır. Çocuk, genç, yetişkin ayırmadan hayat boyu eğitim kültürünü teşvik etmeliyiz. Bilim ve doğa tarihi müzeleri kurmalıyız. Bilişim teknolojileri fuarı gibi etkinliklerle endüstri 4.0 teknolojilerini öğretmeliyiz" diye konuştu.

ORTAK AKIL VURGUSU

Antalya'nın önemli projelerinde ortak akılla önem verilmesi gerektiğini de anlatan Davut Çetin, "Antalya Müzesi, Antalya Lisesi, Kesik Minare, EXPO alanının geleceği, yeni ulaştırma projeleri gibi önemli konularda sivil toplumun görüşleri ve desteği alınmalıdır. Belediyelerimiz, vizyon projelerinde mutlaka sivil toplum ile diyalog halinde olmalıdırlar. Yöresel ürünler konusuna her ilçe belediyemiz önem vermelidir. İlçelerimiz yöresel ürünlerini markalaştırmalıdır. Belediyelerimiz Antalya firmalarını desteklemeli, Antalya firmalarına pozitif ayrımcılık yapmalıdır. Ekonomide ciddi sorunların olduğu bir dönemdeyiz, bu dönemde özellikle küçük işletmelere borçlar zamanında ödenmelidir" dedi.

ATSO olarak üç öncü girişimlerinin bulunduğunu, bunların, Antalya Tanıtım A.Ş, Antalya Kültür Sanat Merkezi ve İnovatso olduğunu kaydeden Çetin, "Gelişmiş dünya kentlerinde bu tür kuruluşlar Belediyeler ve Ticaret ve Sanayi odaları ortaklığıyla gelişmektedir. Antalya'da ise her belediyemiz, her kurum ayrı ayrı kültür-sanat faaliyetleri yapıyor, her kuruluş ayrı tanıtım yapıyor. Artık işbirliği yapmalı, güçlerimizi, bilgimizi birleştirmeliyiz. Birbirimizle yarışmayı bırakalım, birlikte dünyayla rekabet edelim" dedi.

Başkan Çetin'in konuşmasının ardından belediye başkanları ve SİAD başkanları sunum yaptı.

FOTOĞRAFLI