İZMİR'de sahnelenen araştırmacı ve yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın hazırlayıp sunduğu 'Zamansız Kadınlar' adlı tiyatro oyununda, 19 iş kadını dönem kıyafetleri giyerek tarihi kişileri canlandırdı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında sahne alan sivil toplum kuruluşu üyesi kadınlar, yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın hazırlayıp sunduğu 'Zamansız Kadınlar' adlı tiyatro oyununda tarihsel olaylara ışık tuttu. Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Sözcüsü Fatoş Dayıoğlu, 15 yıllık titiz bir araştırma sonucunda, dünyaya ilkleri hediye eden pek çok kadının bir kuyumcu sabrı ve titizliği içinde 'defile konferans' konsepti ile izleyenlere nostaljik bir yolculuk yaşattığını söyledi. 19 dernekten birer kişinin o dönemin kıyafetlerini giyerek halka açık bir alanda izleyicilerle buluştuğunu anlatan Dayıoğlu, "İzleyenler kendilerini bir zaman tünelinden geçmiş gibi hissetti. NASA’da görev alan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt’tan, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Güreyman’a, dünyanın ilk kadın jokeyi Esin Zembilci’den, ilk kadınlar orkestrasına, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’a inanılmaz başarı hikayeleri ile birçok kadınımız İzmir Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği’nin öncülüğünde sivil toplum örgütü üyeleri tarafından sahnede hayat buldu. Bu özel günde biz çok zor koşullarda bile önde olmayı başarmış, öncü olan önder olan kadınları bir kez daha hatırlamak istedik. Çünkü onlar Cumhuriyetin başarıya ulaşması için önemli roller alıp, bugüne gelmemizde çok önemli görevler üstlenmiş kişiler. Şimdi bizim görevlerimizden biri de onları unutmamak, unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak olacak" dedi.

Oyunda, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) İzmir Şubesi Başkanı Nuriye Çelik, ilk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu'nu canlandırırken, Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği'nden (SİMKAD) Fügen Oymak da Latife Hanım'ı, Inner Wheel 244. Bölge'den Melek Güsar ise Zübeyde Hanım'ı canlandırdı.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI