Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), () - GAZİANTEP’in İslahiye İlçesi’nde, sonbaharın gelmesi ile birlikte bağ bozumu sonrasında asırlardır yaşatılan pekmez yapma geleneği devam ediyor.
Altınüzüm, Sulumağara, Boğaziçi ve Yeşilyurt, başta olmak üzere yaklaşık 20 mahallede 50 bin dekar alanda üretilen ve Avrupa’ya ihracatı yapılan sofralık üzüm hasadı tamamlandı. Hasadı tamamlanan üzümlerden pekmezlik olarak ayrılanların evlerin bahçelerine kurulan dev kazanlarda kaynatılmasına başlandı.
İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Değirmencik Mahallesi'nde pekmez üreten Selvi Barak, "Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek, biz de ninelerimizde öğrendiğimiz. Pekmez yapma geleneğini sürdürerek gelecek nesillere taşımak istiyoruz, pekmez yapmanın hiçde kolay olmadığını, kendi ihtiyaçlarının yanı sıra dışarıya satarak ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Beyaz üzüm dediğimiz Kabarcık ve Antep karası cinslerinde hazırladığımız pekmezi Beyaz olanın kilosu 20 lirada, şifa dediğimiz Antep karası üzüm pekmezi ise 25 liradan satıyoruz" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türk Patent Enstitüsü ile yürütülen Coğrafi İşaret Çalışmaları kapsamında Coğrafi işareti alınan 'Antep Karası' üzüm yaş sofralık, kurutularak ve pekmez olarak tüketiliyor.
FOTOĞRAFLI