ISPARTA'da 2019 yılı üretim sezonunda domates ve kesme çiçekte hasat sezonu ile birlikte iç ve dış piyasaya satışlar başladı.
Isparta'da örtü altı sebzecilik son 10 yılda büyük aşama kaydetti ve her geçen yıl daha da gelişiyor. Özellikle merkez Deregümü, Yakaören, Yazısöğüt, Büyükgökçeli, Küçükgökçeli, Kayı, Kuleönü, Aliköy köyleri ve Sav beldesi ile Sütçüler, Yalvaç, Gelendost, Şarkikaraağaç ve Aksu ilçe merkezi ve köylerinde de örtüaltı alanlarında sebze üretimi önem kazandı. Bu alanlarda çoğunlukla domates ve salatalık yetiştiriciliği yapılırken, az miktarda da diğer sebze yetiştiriliyor. Bununla birlikte merkez, Deregümü ve Çünür'de 633 dekar alanda karanfil yetiştiriciliği yapılıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Isparta'da 4 bin 300 dekar alanda domates yetiştiriciliği ve 633 dekar alanda kesme çiçek yetiştiriciliği yapılıyor. Deregümü köyünde ise 1600 dekar alanda yapılan örtü altı domates yetiştiriciliğinde dekar başına ortalama 15- 20 ton domates hasadı gerçekleştiriliyor. Özellikle Deregümü köyü ve Atabey'de oluşturulan domates işleme, seçme, paketleme tesisleri sayesinde buralarda ihracata yönelik domates alımları yapılırken, bu tesislerde yapılan seçim ve paketleme işlemlerinden sonra ihracat gerçekleştirildiği belirtildi.
Isparta Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün verilerine göre, bu yıl Isparta'dan sezon başlangıcında Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta ilk etapta bu ülkelere 26 ihracat işlemiyle 521 ton domates gönderildi. Ayrıca Deregümü köyünde ve Çünür Mahallesi'nde üretimi gerçekleştirilen kesme çiçek türünden karanfil kesimine de başlanırken, özellikle Romanya'ya yoğun bir ihracat gerçekleştirildiği kaydedildi.

FOTOĞRAFLI