İstanbul’da Rize Valiliği ve Rize Dernekler Federasyonu’nun organize ettiği 9. Rize Tanıtım Günleri başladı.
17 Nisan tarihine kadar Anadolu Yakası Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda devam edecek tanıtım günlerinin açılışına eski Gümrük ve Ticaret Bakanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldız Seferinoğlu, Rize Valisi Ersin Yazıcı, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, RİDEF Başkanı Celal Doğan’nın yanı sıra çok sayıda Belediye Başkanı ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşan Hayati Yazıcı, ’’Egemenlik hakkınızı kullanarak, seçim evrelerinde içinizden çıkmış insanları, gözünden, davranışından, kokusundan, iç görme tarzından keşfetmek suretiyle sağladığınız destekle Türkiye’yi aldık.Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde bu güne getirdik. Bunun araksındaki güç sizsiniz. Neler yaptık? Hafızaları bir yoklayacağız. Rize’ye gelelim daha bundan 2-3 yıl önce Rize’ye havaalanı yapılacak inanır mıydınız?. Rize Havaalanı, Yüksek Planlama Kurumu’nun kararıyla önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Biz kimseyi kandırmadan, söylediğimiz sözün arkasında durarak bu ülkeyi yönetmeye devam ediyoruz. Rize’ye tünel yapılacak derseler ne derdiniz? Hayal ederdiniz. Bizim bu ülke için hayallerimiz var. Hedeflerimiz var. Hedef koymazsanız, hayal etmezseniz, zihninizi Türkiye’nin sorunları, huzur ve refahı ile meşgul etmezseniz, kaynakları çarçur edersiniz. Başka kaynak üretemezsiniz. Türkiye bu yönetim anlayışı ve vizyonerlik davranışı çerçevesinde bugüne geldi’’ dedi.
Etkinlik çok önemli olduğunu vurgulayan Milletvekili Yazıcı, ’’Tanıtım logosunda Rize, İstanbul’da yazıyor. Başka bir şey söylenemez. Rize her yerde Rize’dir. Bunu bir ayrımcılık olarak ifade etmiyorum. Gerçek Rizeli hemşerilerimiz ve Karadeniz insanı özellikle ekmeğini taştan çıkartır, vatan millet denildiğinde ise gerisi teferruat diyen bir halk. Hükümetlerin en önemli görevi, milletin mal ve can güvenliğini sağlamak. Doğu’da ve Güneydoğu’da yürüttüğümüz projeler, hassasiyet ile icra ettiğimiz tutum ve davranışlar bu amaca yöneliktir. Bizim ortak değerlerimiz var. Vatanımız ismi Türkiye. 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı etnik mensubu ne olursa olsun, iştirak halinde malik olduğu bir topraktır bu vatan. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Bayrağımız iki renkten oluşuyor. Rengi şehitlerimizin kanı, hilal bağımsızlığımı simgeler ve bayrak kırmızı çizgimizdir. Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti, milletimiz Türk milleti. Türk milleti etnik kimliği içermeyen ve bütünü kuşatan bir kavramdır’’ diye konuştu.
“ÇALIŞMALARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM ETTİK”
Rize Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Uzun ise, “Rize’nin kültürel değerlerini buraya taşımaya gayret ettik. Daha önce farlı konseptler hazırlamıştık. Bu yıl nesnelerden ziyade, insan odaklı konsept hazırladık. Doğal, coşkulu ve samimi insanların şehri Rize, İstanbul2da sloganını kullandık. Son dönemde Ülkemizin çeşitli noktalarında patlayan bombalar var. Terör eşittir korku salmak. Bu korkuyu oluşturmak istiyorlar. İnsanların toplu alanlara gitmemeye, AVM’ye, işlerine ya da okullarına giderken tedirgin etmeye gayret ediyorlar. Evlerine hapsedip psikolojik donanmaya almaya gayret ediyorlar. Türkiye’de birçok organizasyon terör olayları nedeniyle iptal edildi. Biz Rizeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın hemşerisiyiz. Üzerimizde farklı misyon var. Rize ne pahasına olursa olsun hayatın normal akışında seyrettiğini gösterme adına, biz bu organizasyonu gerçekleştireceğiz dedik. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Bunun yanında İstanbul Valiliği ve emniyet ile alanla ilgili gerekli tedbirleri aldık’’ şeklinde konuştu.
Abdurrahman Uzun etkinlik hakkında şu bilgileri verdi:
’’Bizde en meşhur iki nokta vardır. Bunlar markalaşmış olan çay ve mıhlamadır. Açılışa katılan 100 bin misafire mıhlama ikram ediyoruz. Bizim yanımızdan ayırmadığımız, doğayla birleşen atmacalarımız var. Rize’den özel atmacalar getirdik. Biz, bütün İstanbulluları, Rizelileri Maltepe Meydanı’na bekliyoruz.’’
İLK GÜN “100 BİN KİŞİLİK DEV MUHLAMA”
Rize Tanıtım Günlerinin açılışında 12 mıhlama ustasının, 2 dev kazanda yaptığı 100 bin kişilik dev mıhlama fuarı ziyarete gelen misafirlere ikram edildi.
Farklılıklarıyla adından her daim söz ettiren Rizeliler 9. Rize Tanıtım Günleri içinde ilginç stand ile ziyaretçilerin karşısına çıktı. Rize Tanıtım Günleri fuarında; Fuar için özel olarak yetiştirilen çay bahçesi, içerisinde 5 adet özel eğitilmiş Atmacanın olduğu doğal Atmaca Evi, 3 Boyutlu Rize evlerinin olduğu standlar yer aldı. 60 yıldır Rize - Ardeşen’de devam eden bir gelenek olan ahşaptan hazırlanan dönme dolap, motorsuz araç Formulaz ile fuara gelen ziyaretçilere Rize’deymiş hissi verilecek. Tulum ve kemençe eşliğinde 4 gün oynanacak horonların yanı sıra yöresel ürünlerin sergilendiği standlar ve Rize yemeklerinin olduğu yemek bölümünde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
El yapımı olan ahşap dönme dolabın ustası Sebahattin Karaca, ’’161. yılına giren geleneksel dönme dolabımız buraya getirdik. Babamdan kalan meslek ve 20 yıldır bu işi yapıyorum. Her Kurban Bayramı’nda, kedi köyümüzde etkinliklere devam ediyoruz’’dedi.
Dondurulmuş Hayvanlar hakkında bilgi veren Rıza Kamil, ’’Hayvanları korumak için her türlü faaliyetlere önem veriyoruz. Fakat bu sırada ölümler olduğu zamanlar oluyor. Bu ölümlü vakaları üzerinden hayvanları gelecek nesillere tanıtmak amacıyla bir takım faaliyetler yürütüyoruz. Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan yaban hayvanları, buradaki etkinlikte gösteriyoruz’’ dedi.