İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi ilk toplantısı CHP’li Tunç Soyer’in başkanlığında gerçekleştirildi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni üyeleri ile birlikte ilk birleşimini yapan Meclis’te konuşan Tunç Soyer, yarın Özelleştirme İdaresi tarafından satış ihalesi yapılacak olan Tarihi Elektrik Fabrikası’nın ihalesine katılacaklarını açıkladı. Meclis’te ayrıca, Soyer’in seçim vaatlerinden biri olan ‘İndirimli ulaşım’ konusunda da ilk karar alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi nisan ayı birinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleşti. Oturumun başında konuşan Tunç Soyer, kanser nedeniyle hayatını kaybeden CHP’li Yücel Özen’i andı. Soyer, Özen’in yaşaması halinde Meclis üyesi olacağını anımsattı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından oturumunun açılış konuşmasını yapan Tunç Soyer, “2019 yılı 5 yıllık Meclis çalışmalarına başlıyoruz. Bugün İzmir için Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir gün. İzmir gerçekten Türkiye'ye örnek olacak. Yapacağı çalışmalarla hayranlık kazanacaktır. Demokrasinin en güzel örneklerini birlikte burada sergileyeceğiz. İzmir Türkiye'nin gözbebeği. Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri” dedi. İzmir'de yapacakları çalışmaların tüm Türkiye'ye umut ve ilham kaynağı olmasını dileyen Soyer, “Burada işbirliği, uzlaşı içinde demokrasiyi sonuna kadar uygulayarak en geniş katılımlı, demokratik uygulamaları hayata geçireceğiz. İzmir’i birlikte yönetmenin onurunu yaşayalım. Bu işbirliği ve dayanışma farklı siyasi görüşlerden olmamıza bir engel oluşturmasın. Tam tersine bu farklılıklar, bu Meclis’in alacağı kararları iyileştirdin. Daha iyi sonuçlar koymasına imkan versin. Bütün arkadaşlarımı bu onurlu görevi başlayacakları için tebrik ediyorum, tüm kalbimle kutluyorum ve İzmir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
‘GÜZEL OLAN KONULARDA, GRUBUMUZLA YANINIZDAYIZ’
CHP Grup Başkan Vekili  Mustafa Özuslu, Meclis’in İzmir için hayırlı olmasını temenni etti. Özuslu, “Demokrasinin en önemli nirengi noktalarından biri olan serbest seçimlerin sonuçları tecelli edilerek meclisimiz oluştu. İzmir için aşkla çalışarak, İzmir'i Akdeniz'in ve dünyanın en önemli kentlerinden biri haline getireceğiz." dedi. Meclis’in açılışında konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, "Meclis üyelerimizin ve belediye başkanlarımızın ortak noktası İzmir halkı, İzmir'in daha iyi noktalara gelebilmesi. İzmir için güzel olan, doğru olan her konuda grubumuzla birlikte yanınızda olacağımıza söz veriyoruz. İzmir için daha iyinin ve doğrunun yapılması için mücadele vereceğiz." ifadelerini kullandı. 
‘PROJELERE OLUMLU KATKI SUNACAĞIZ’
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise Büyükşehir Belediyesi’nde uzun yıllar görev yaptığı ve yüzlerce projeye imza koyduğunu vurgulayarak, “Belediyede meclis üyesi olarak görev yapmanın onurunu yaşıyorum. Güzel İzmir'in gelişmesine, yaşam seviyesinin yükseltilmesine etkili olacak projelere olumlu yönde katkı koyacağımızı belirtiliyorum” dedi. MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin de, birlik ve beraberlik içinde İzmir'in menfaatleri doğrultusunda çalışacaklarını kaydetti.
İNDİRİMLİ ULAŞIM İÇİN İLK HAMLE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim sürecinde  vaat ettiği  ‘İndirimli ulaşım’ konusunda da ilk hamlesini yaptı. Buna göre ‘Halk Taşıt Uygulaması Projesi’ için karar alındı. Başkanlık’tan gelen önerge, ücret tarifesinin belirlenmesi için Plan ve Bütçe Komisyona gönderildi. Komisyondan gelecek rapor mecliste kabul edildikten sonra, yürürlüğe girecek. Buna göre Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm toplu ulaşım araçlarında 29 Nisan tarihinden itibaren sabah saat 06:00-07:00 arasında akşam da 19:00 ve 20:00 saatleri arasında yeni tarife uygulanacak. Komisyonda, belirlenen saatler arasında yolcuların toplu taşıma araçlarından yüzde 50 indirim ile faydalanması yönünde karar alması bekleniyor.
BÜYÜKŞEHİR İHALEYE KATILACAK
İzmir’de uzun süredir tartışma konusu olan Umurbey Mahallesi’ndeki Tarihi Elektrik Fabrikası’nın ihalesi yarın (Salı) yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışı için yapılacak olan ihaleye saatler kala, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Soyer, tarihi fabrikanın satış ihalesine katılacaklarını ifade ederek, “İnşallah elektrik fabrikasını İzmir’imize kazandırmış olacağız” dedi. Meclis gündemine eklenen önergede, belediyenin 2015-2020 yıllarını kapsayan 9’uncu 5 yıllık İmar Programına ek olarak alınmasına karar verildi.
İKİ YENİ KOMİSYON
Meclis’te iki yeni komisyon kurulması için de karar alındı. AK Parti Grubu, Engelsiz İzmir Komisyonu kurulmasını istedi. Meclis, öneriyi kabul etti. Sokak Hayvanları Koruma Komisyonu da, yine Büyükşehir Meclisi’nin yeni kurulan komisyonlarından.  Öte yandan Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ikinci Başkan Vekili Burhan Suat Çağlayan oldu.

Meclis Divan Katipleri Asil Üyeler

Onur Yiğit

Sultan İpekli

İzel Zenginobuz Derinsu

Yusuf Demircioğlu

Yedek Üyeler

Dolunay Bayer

Ali Bor

Ertan Certel

Fırat Eroğlu

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ENCÜMEN ÜYELERİ

Ufuk Yörük

İlhan Özköse

Mustafa Özuslu

İrfan Önal 

İlhan Dal

ESHOT İDARE ENCÜMEN ÜYELERİ

Ali Rıza Koçer

Kazım Çam

Yeşim Tekoğlu

FOTOĞRAFLI