İZMİR'de bu yıl 19-20 Eylül'de, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde ikinci kez yangın semineri düzenlenecek. Seminere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin, Türkiye'nin yangınlara karşı hazırlıksız olduğunu söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubeleri ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi temsilcileri, İzimr'de 19-20 Eylül'de düzenlenecek yangın semineri öncesinde, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin, düzenlenecek olan seminere dair bilgi verdi. 8 oturumda 22 sunumun yapılacağını belirten Yaşartekin, seminerde ayrıca sektörün önde gelen firmalarının da iki gün boyunca sergi salonunda kendi yaptıkları çalışmaları sergileyeceklerini söyledi. Yangınların, insanlık tarihi boyunca ciddi can ve mal kayıplarına sebep olduğunu ve olmaya da devam ettiğini vurgulayan Yüksel Yaşartekin, "Yakın bir örneğini ne yazık ki bugünlerde şehrimizde de gördüğümüz yangınları, oluşumundan sonra söndürmek pek kolay olmamaktadır. İtfaiye ve mühendislik alanlarının elzem konularından biri olan yangın için her ne kadar önlem alınsa da, her türlü ihmale açık bir konu olarak karşımızda durmakta" dedi.

'YANGINLARA KARŞI HAZIRLIKSIZIZ'

Bir yandan teknolojik gelişmelere kayıtsız kalmayan karmaşık, yüksek ve endüstriyel yapılar inşa edildiğini, bir yandan da bu yapılarda yangını önleme ve söndürmeye yönelik ciddi çalışmalar sürdürdüğünü anlatan Yaşartekin, "Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz yapılarda yangınları önlemek amaçlı çözümler üretmek, maddi bir yük olarak görülmemesi gereken, çok ciddi bir tecrübe ve bilgi gerektiren çalışmalardır. Son yıllarda Türkiye'de özellikle büyük kentlerde ve endüstriyel tesislerde başlayan ve önü alınamayan yangınlar her geçen gün can ve mal kayıplarına neden olmakta. Bu tür olaylara karşı ne kadar hazırlıksız olduğumuz, yaşanan yangınlarda gözler önüne serildi. Ne yazıktır ki bu yangınlara her geçen gün yenileri eklenmektedir. Yangın konusunda yapılması gerekenler temel olarak önleme, denetleme ve söndürme olarak üç ana başlık altında toplanabilir. Bu üç ana başlık, kendi içinde birçok alt başlığı barındırmaktadır ve yangın üzerine ciddi açılımlar sağlanabilecektir" diye konuştu.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI