İZMİR'de İçişleri Bakanlığı Strateji ve Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen 'Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi' projesi kapsamında bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Seminerde, 24 ay süreyle uygulanacak proje ile birlikte daha iyi hizmet sunumunun amaçlandığı vurgulandı.

İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı proje ortaklığıyla yürütülen ve Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, 'Yatırım İzleme ve koordinasyon başkanlıklarının kapasitesinin güçlendirilmesi için teknik yardım projesi' kapsamında, Van'ın ardından pilot il olarak belirlenen İzmir'de bilgilendirme seminerinin ikincisi Balçova'da düzenlendi. Seminere, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez ve Daire Başkanı Mehmet Fazıl Karabaş, ilçe kaymakamları ve İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı uzmanları ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarından temsilciler katıldı. İzmir, Trabzon ve Van illerinin pilot il olarak seçildiği YİKOB'larda 24 ay süreyle uygulanacak proje ile birlikte, yerel düzeydeki kamu kurumlarının etkin bir şekilde yönetimine katkı sağlamak ve daha iyi hizmet sunumunu gerçekleştirmek amaçlanıyor. YİKOB'ların ihtiyaç duyulan birimler olduğunu söyleyen İzmir Valisi Erol Ayyıldız, "Projenin amacı yerel yatırımların hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, bu alanda faaliyet gösteren kurumların işbirliğini arttırmaktır. Her alanda ilimize faydalı çalışmalar YİKOB'lar tarafından gerçekleştirilmektedir. YİKOB'ların kapasitesinin geliştirilmesi için ildeki diğer kurumlar da göz önüne alınarak YİKOB bünyesine dahil edilmesinin sağlanması gerekiyor. Bu diğer kurumların da hareketlenmesini sağlanacaktır. YİKOB, özel bütçeye sahip olsa da bütçe merkezden onaylanarak geliyor, bu da işlerde yavaşlama getiriyor. YİKOB bütçelerinin de mahalli de işlemleri tamamlanarak bu uzun sürecin kısaltılıp faydalı hale getirilmesi gerekiyor" dedi.

'İZMİR'İN TEKNİK KAPASİTESİ DAHA GELİŞMİŞ'

Seminerde konuşma yapan İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez, "YİKOB'ların tüzel kişilik kazanmasıyla düzenlemeye ihtiyaç duyulan alanların artması, personel yapılanmasına ilişkin sorunların bulunması gibi nedenler YİKOB'larda kapsamlı çalışma yapılması gerekliliğini güçlendirmiştir. 2016 yılında AB'ye proje sunulmuştur. Diğer AB projelerine göre çok kısa sürede kabul gören projenin açılışı 2019 yılı Mayıs ayında Ankara'da yapılmıştır. Önümüzdeki dönemdeki eğitim çalışmalarına yönelik ihtiyaçları tespit için analizler yaptık, anket yaptık. Sonuçlar ileri zamanda proje ekibimiz tarafından sizinle paylaşılacak. Çok önemli tespitler içeriyor. Bundan sonraki çalışmalara büyük ölçüde ışık tutacak. İzmir, teknik kapasitesinin daha gelişmiş olduğu düşüncesiyle pilot il olarak belirlendi. Burada elde edilecek sonuçların tüm YİKOB ve proje paydaşlarına katkı sağlamasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Hande NAYMAN / İZMİR, ()