İZMİRLİ şarkıcı Fide Köksal, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, Atina Akropolis'teki Herodion Antik Tiyatrosu'nda, bir müzikalde sahne alacak. Türkçe ve Yunanca şarkılar söyleyecek olan Fide Köksal, dünyaca ünlü Yunan sanatçı Eleni Vitali ile dostluk ve barışın önemini vurgulayacak.

2006'dan beri Yunanistan'da müzik çalışmalarını sürdüren Fide Köksal, bir hayalinin daha gerçek olacağını söyledi. Köksal, "Dünyanın en eski ve en büyük antik tiyatrolarından Herodion'da, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, aralarında kendi yazdığım 'İzmirli Yarim'in de yer alacağı Türkçe ve Yunanca şarkılar söyleyeceğim. Adı 'İzmir Hatıraları' (Anamnisi Smyrnis) olan bu muhteşem müzikalde Eleni Vitali gibi büyük bir sanatçı ile aynı sahneyi paylaşmak büyük bir onur ve mutluluk" dedi.

Prodüksiyon ekibinde Tania Harokopou (hikaye, metin), Dimitris Malissovas (yönetmen), Thodoris Panas (koreografi), Anna Maherianaki (kostüm ve dekor), Nikos Ksidis (maestro) gibi Yunanistan'ın önde gelen isimleri yer alıyor. Eleni Vitali, Fide Köksal, Panos Patagiannis ve Yunan oyuncu ekibiyle 1 Eylül'de Atina Herodion Antik Tiyatrosu'nda seyirciyle buluşacak oyun, daha sonra Selanik, Ioannina ve Yunanistan genelinde turneye çıkacak.

OYUNUN KONUSU

İzmir Hatıraları isimli müzikalin kunusu şöyle: İzmir'de yaşayan bir Yunan müzisyen 1922'deki büyük yangın sırasında birkaç özel eşyasını ve o döneme ait şarkıları notalara döktüğü arşivini yanına alarak şehri terk eder. Yüz yıla yakın bir zaman sonra torunu eski bir valizin içinde dedesinden kalma notaları ve büyükannesinin günlüğünü bulur. Torunu da dedesi gibi müzisyendir. Orkestra arkadaşlarıyla bu şarkıları gün ışığına çıkarırlar ve büyükannesinin notlarından 1920'lerin İzmir hatıralarını okurlar.

Mehmet KURT / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI