İZMİR Alsancak Vapur İskelesi’nde ‘Sıfır Gelecek’ platformunun öncülüğünde, tüm dünya ile eş zamanlı olarak toplanan vatandaşlar ‘Küresel İklim Grevi’ yaparak, başta yerel yönetimler olmak üzere ulusal ve uluslararası kurumlara seslendi. İklim krizine karşı somut önlemlerin alınması gerektiğini savunan vatandaşlar, dünyanın yok olmaması için iklim acil durum planlarının uygulanması gerektiğini söyledi. Birbirinden renkli pankartlarla slogan atan grup, Alsancak Vapur İskelesi’nden Kültürpark’a yürüdü.
Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında İsveçli Greta Thunberg’in tüm dünyaya iklim krizini çözmek için çağrıda bulunması ile başlayan hareket kapsamında bugün, tüm dünyada eş zamanlı etkinlikler gerçekleşti. ‘Küresel İklim Grevi’ adı altında milyonlarca insanın sokağa dökülmesi ile yapılan etkinliklerden biri de İzmir’deki Alsancak Vapur İskelesi’nin önünde yapıldı. ‘Sıfır Gelecek İzmir’ platformu aktivistleri öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşları, dernekler ve duyarlı İzmirli vatandaşlar, iklim krizine karşı somut önlemlerin alınması adına başta yerel yönetimler olmak üzere ulusal ve uluslararası kurumlara seslendi. Doğaya verilen zarar devam ederse insanların içinde yaşadığı ekosistemlerin kısa sürede geri dönüşü olmayan bir şekilde yok olacağına dikkat çeken yaklaşık 700 kişiden oluşan grup, küresel krizle mücadele etmek için iklim acil durum planlarına geçilmesi çağrısında bulundu. Renkli pankartlarla farkındalık yaratan kalabalığa ellerinde megafon ve dövizler tutan çocukların da eşlik etmesi dikkat çekti. Pandomim sanatçısı İlker Kılıçer, iklim krizi konulu pandomim gösterisi ile vatandaşlara duygulu anlar yaşattı.
‘İKLİM ACİL DURUMUNA GEÇMEDİKÇE, HER NEFES ALDIĞIMIZDA GEZEGENİ KAYBEDECEĞİZ’
‘Sıfır Gelecek İzmir’ platformu adına basın metnini okuyan Burcu Narmanoğlu hükümete ve yerel yönetimlere seslenerek; “İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceğiz. Bu yüzden bugünü, tüm dünyada dönüştürücü değişimin ilk eylemi olarak görüyoruz. Şunu belirtmeliyiz ki; karşı karşıya olduğumuz bu küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz. Önümüzde yalnızca iki seçenek duruyor. Ya küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için üstümüze düşeni yapacağız ve sıfır karbon emisyonuna geçeceğiz ya da yaşamın hepimiz için sona erdiği bir gelecek ile yüz yüze geleceğiz. Bunun olmaması için bu küresel krizle zaman kaybetmeden mücadele etmek zorundayız. Tüm iklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcılar sessiz kalmamalı. Bağlı oldukları meclis ve konseylerde iklim krizini gerçekte olduğu gibi, yani bir varoluş acil durumu olarak ele almalı ve “iklim için acil durum” ilan etmeli. Sera gazı emisyonunun en önemli kaynaklarından biri olan termik santral projelerini canlı yaşamı daha fazla tehdit etmeden acilen durdurun. Yenilenebilir enerjinin gelişimi için tüm engelleri kaldırın ve herkesin temiz, yenilenebilir enerjiye erişebilmesi için finansman programları oluşturun. Doğanın ve yaban hayatın korunmasına yönelik planlar ve projeler geliştirin. Nesli tükenmekte olan türleri koruyun ve bu konuda sürdürülebilir çalışmalar yapın. Okullardaki müfredata iklim krizini dahil edin. Karşı karşıya olduğumuz bu varoluş krizi karşısında; aslında yıllardır Bergama’da, Hasankeyf’de, Yırca’da, Efem Çukuru’nda, Munzur’da, Soma’da, Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da, Cerattepe’de, Kuzey Ormanları’nda ve pek çok yerde pek çok defa inatla sürdürülen mücadeleleri ortaklaştırıp, yerelden evrensele doğru büyütmek için herkesi ama herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Greta’nın sözleriyle bildirimizi sonlandırıyoruz: ‘Umut, hak etmeniz gereken bir şeydir. Eğer biz bugün iklim krizi ile mücadele etmeye karar verdiysek, bunu kesinlikle yapabiliriz ama önce mücadeleyi seçmemiz ve gereken önlemleri almamız gerekir’” dedi.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Doğa Fotoğrafçıları Derneği, Foça Forumu, Halkevleri, Ege Savunması gibi sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği grup, Alsancak Vapur İskelesi’nden Kültürpark’a kadar yürüdü. Ellerinde birbirinden renkli ve dikkat çekici, ‘Ya sıfır karbon, ya sıfır gelecek’, ‘Bilimin arkasında birleş’, ‘Dünya ölüyor harekete geç’, ‘Şirketleri değil, gezegeni kurtar’ yazılır pankartlar taşıyan vatandaşlar,  ‘Başka bir dünya mümkün’, ‘İklimi değil, sistemi değiştir’ sloganları atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşü tamamlayan grup, Kültürpark’ta gerçekleşen İklim Festivali’ne katıldı.