Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'inci Bölge Müdürlüğü, 30 alan kılavuzunun eğitimine başladı. Eğitimlerini tamamlayacak kılavuzlar hem turistlere rehberlik edecek hem de bölgeyi özellikle bitki ve böcek kaçakçılarına karşı koruyacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'inci Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Kaçkar Dağları Milli Parkı Alan Kılavuzu Kursu’ açıldı. Kurs sayesinde Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın, eğitimli alan kılavuzları eşliğinde gezilebilmesi hedeflendi. 2 Nisan’da başlayan eğitim, Rize Fırtına Vadisi Ziyaretçi Merkezinde yapılan törenle başladı. Törene, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Çamlıhemşin Kaymakamı Okan Daştan, Ardeşen Kaymakamı Emrah Yılmaz, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, DKMP 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, DKMP Genel Müdürlüğü yetkilileri ve 30 alan kılavuz kursiyeri katıldı.

‘BU EĞİTİM ÖNEMLİ’

Kaçkar Dağları Milli Parkı tanıtım filminin gösterimiyle başlayan törende konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, verilecek olan eğitimlerin önemine değinerek “Alan kılavuzluğunu daha etkin hale getirebilmek, Milli Park kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasını sağlamak, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve ziyaretçilere doğru sağlıklı tanıtılması amacıyla günün şartlarına daha uygun yeni bir eğitim programı düzenlenmesi zarureti hâsıl olmuştur. Alan kılavuzlarının eğitimi 02-20 Nisan tarihleri arasında 3 hafta sürecek olup, ilk 2 haftası Fırtına Ziyaretçi Merkezimizde teorik eğitim, son hafta ise Milli Parkımızda uygulamalı eğitim şeklinde yapılacaktır. Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlere ‘Alan Kılavuzu Sertifikası’ almaya hak kazanacaklardır. Bu eğitimin önemli olduğunu biliyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘GÖZÜMÜZ VE KULAĞIMIZ OLACAKLARDIR’

Alan kılavuzlarına çok iş düştüğünü belirten ve doğa turizminin önemine işaret eden Vali Erdoğan Bektaş ise şunları söyledi:

“Kaçkar Dağları her ne kadar sarp ve yalçın sıradağlar olarak bilinse de içinde barındırdığı imkânlar ve kaynak değerleriyle tam bir ‘varlık’ konumundadır. Onun için bir varlık haline dönüşen bu değerli alanı değerlendirmeliyiz. Yoksa bir anlamı kalmaz. Bu durum doğa turizmini ihtiyaç haline dönüştürmüştür. Kaçkar Dağları içinde barındırdığı öğelerle İnsanı doğaya, doğayı şehir insanına ulaştıran bir koridor oldu; son zamanlarda. Doğa turizmi o yüzden bu alanı cazip kıldı. Şehirlerden bunalan modern insan buralara gelmek istiyorsa gelecektir. Cazip kılınan bu yer haliyle bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Ama önemli değil. Bu olumsuz süreçleri yaşayacağız. Yaşadıkça üstesinden geleceğiz elbette. Bu tür korunan alanlarda dünya ne yapıyorsa biz de onu yapacağız. Bu milli varlığımızı koruma ve kullanma dengesi içersinde değerlendireceğiz. Alan Kılavuzlarına çok iş düşüyor. Çünkü alanımız çok geniş. Bizim gözümüz ve kulağımız olacaklardır”

Yapılan konuşmaların ardından 2-20 Nisan 2018 tarihleri arasında sürecek olan eğitimlerde ders kısmına geçildi. Eğitimlerini tamamlayacak kılavuzların, hem turistlere rehberlik edeceği, hem de bölgeyi özellikle bitki ve böcek kaçakçılarına karşı koruyacağı belirtildi. 

FOTOĞRAFLI