BURDUR Ticaret Borsası (BTB) kadın üreticilere, toplu bakım ve BTB'nin çalışmalarını anlattı.
BTB Başkanı veteriner hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Akören köyündeki kadın üreticilere, toplu bakım ve BTB'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Fabrika yemini verirken, içerisinde arpa, kepek, küspe gibi ürünler de verilerek, hayvanların beslendiğini aktaran Başkan Gündüzalp, "Belirli dönemde fiyatlara bağlı olarak içerisinde dane dediğimiz arpa, buğday, mısır fazla olur, belirli dönemde kepek fazla olur. Ama enerji proteini hep tutar, ancak içine giren farklı olur. Bunu da çuvala baktığımızda dane ağırlıklıysa, çuval biraz daha küçük görünür, kepek ağırlıklıysa çuval biraz daha büyük görünür. Ama tarttığımız zaman hepsi 50 kilo gelir. Biz buna hektolitre diyoruz" diye konuştu.
Hayvancılıkta tek kural olduğunu vurgulayan Başkan Gündüzalp, "Ne kadar süt aldığınız değil, ne kadar buzağı aldığınızdır kural. Her yıl bir buzağı alırsanız, inanın ki süt ortalamanız 20 kilonun üzenine çıkar. Ama her yıl bir buzağı alamazsanız, sağmal gün sayınız ne kadar uzarsa, kazancınız o kadar düşer. Sizlere ait işletmelerdeki en büyük sıkıntı şu, teyzemizin üç tane ineği var, 1-2-3-4-5 oldu hala tutmuyor, hala süt sağmaya, beslemeye devam ediyor ve aradan bir yıl geçiyor, hala daha tutacak diye devam ediyor. Halbuki, o inek bize zarar veriyor. Çiftlikler problemli hayvanları elden çıkarak ortalamayı yükseltiyor. Para böyle kazanılıyor" diye konuştu.
Başkan Gündüzalp, toplu bakım eğitiminin ardından, Burdur Ticaret Borsası'nın görevleri, tescilin ne olduğu, üye profili ve gelir kalemleri, borsanın işlem hacmini oluşturan ürünler, tarımsal üretim rakamları, günlük ve yıllık süt üretim rakamları ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konularda, kadın üreticilere sunum eşliğinde bilgi verdi.