TAZE sebze ve meyvelerin adresi semt pazarları, kış hazırlıklarını tamamlamak isteyenlerle dolup taşıyor. İzmirli kadınlar domates, biber, patlıcan gibi birçok sebzeyi kilolarca satın alarak kış için hazırlıklara başladı.

Yaz sebze ve meyvelerini kışın da kullanmak isteyen kadınlar, kurutma, konserve ve turşu yapmak için kolları sıvadı. Önce semt pazarlarının yolunu tutan kadınlar, pazar esnafının da yüzünü güldürdü. Hatay'daki semt pazarında en taze sebzelere ulaşılabildiğini söyleyen İzmirli kadınlardan Gülseren Tekin, mutfakların olmazsa olmazı domatesten vazgeçemediğini, yaz domatesinin lezzetiyle yemeklere ayrı bir tat kattığını söyledi. Pazardan 35 kilo domates satın alan Tekin, "Kışlık domates yapacağım, şimdilik 35 kilo aldım. Yaz bitmeden bir kez daha gelir yine alırım. Şimdi pazar arabam doldu. 35 kilodan kaç kavanoz çıkarsa ilk etapta bunları yapacağım. Normalde her yaz 70-80 şişe yapıyorum. Hem kendim kullanıyor hem kızıma veriyorum. Pazar arabasını doldurdum. Zor olacak ama taşıyacağım" dedi.

100 KASA DOMATES YETMİYOR

Salçalık domatesin kilosunu 1.5 liradan sattığını söyleyen Yusuf Önder de "Şimdi kış hazırlığı yapmanın tam zamanı. Bu domatesten söğüş yapan da salçasını yapan da var. Tarla sahibinden alıp pazarda satıyoruz. Bugün 100 kasa getirdim. Tamamı bitiyor, hatta yetmiyor, akşamüstü müşterileri eli boş göndermek durumunda kalıyorum. Bazı müşteriler kasa ile almayı tercih ediyor. Kasası 30 lira. Her kasada 24-25 kilo domates var" diye konuştu.

HEM DOĞAL HEM UCUZ

Kışlık domates, biber ya da patlıcan almanın tam zamanı olduğunu vurgulayan pazarcılardan Mustafa Ulus ise havaların serinlemeye başlamasıyla kurutma yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Sıcak havalar sürerken herkes biber, patlıcan kurutmaya başladı. Çünkü eylül ayında salça ya da tarhana yapmak zor olur. Dışarıda yağmur olunca sebzeler kurumaz. Yeni nesil pek tercih etmese de çok sayıda ev kadını her yıl kış için hazırlık yapıyor. Bu hazırlık sayesinde kışın doğal ürünleri en uygun fiyattan tüketmiş oluyorsunuz. Kış başlayınca domates ya da patlıcanlar Antalya ve Fethiye'deki seralardan gelecek, fiyatları da yükselecek. Bu alışkanlığı olan kadınların mutfağı zengin olur. Patlıcanın turşusunu yapan da var. Yeşil biber, lahana ve havucun içine bu patlıcanı da ekleyip turşusunu yapıyorlar."

KAVANOZLARA TALEP ÇOK

Turşu deyince ilk akla gelen sebzelerden biri olan salatalık da tezgahlardaki yerini aldı. Ali Varol, "Bu salatalıklar turşu yapıldıktan sonra hemen tüketilmeli. Kornişon olmadığı için kısa sürede yumuşar. Bayramda kimse turşuyla uğraşmadı. Ama bu birkaç hafta en uygun zaman" diye konuştu.

Pazarda en çok satış yapanlardan biri de kavanoz ve kapak satıcıları oldu. Tek kapakların 1 liradan satıldığı pazarda kapağı ile birlikte yarım kiloluk cam kavanoz 1lira 25 kuruş, bir boy büyüğü 1.5 lira iken 1 kiloluk kavanozlar ise 1 lira 75 kuruştan satıldı.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI