KAYSERİ, () - DÜNYAM Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veli Berk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde çalışan kadınlara 'Kanserde Farkındalık' semineri verdi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen etkinlikte Dünyam Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veli Berk, "Kanserde Farkındalık" semineri verdi. Kanserle ilgili bilgi veren Berk, "Kanser,anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması ile karakterize bir grup hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık değildir. İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar. Kötü huylu tümörler ise, kanserdir ve vücudun diğer bölgelerine yayılır. En çok öldüren kanser türü akciğer, meme, prostat ve kalın bağırsak kanser türüdür" diye konuştu.
Kanserin çevresel ve içsel nedenleri olduğunu kaydeden Berk, "Baktığınız zaman çevresel olarak kansere kimyasal, radyasyon ve virüsler neden olmaktadır. İçsel nedenlere ise, hormansal bağışıklık bozuklukları ve diğer genetik bozukluklar kansere yol açmaktadır. Çoğu zaman biz kanserin sebebini bulamıyoruz. Bununla ilgili birçok araştırma yapılıyor. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süre iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, yutma güçlüğü ve hazımsızlık kanser belirtileri olarak görülebilir. Bunlar tabi ki sadece kanser olduğunu göstermez ama dikkat etmeliyiz" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI