Mustafa ERCAN/ MERSİN, () – MERSİN’de kadınlar, son günlerde kadına yönelik olarak artan şiddet, çocuk taciz ve istismarına tepki gösterdi.
Mersin’de CHP İl, Toroslar, Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Tarsus Kadın Kolları başkanları ve yöneticileri bir araya geldi. Burada konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Esen, kadının giysi seçimine müdahale edilmesi, baskı altında tutulması, fiziksel, cinsel veya psikolojik baskıya maruz kalması, zarar ya da acı ile sonuçlanan ister özel alanda, ister kamusal alanda baskı görmesi ve özgürlüğünün engellenmesi tüm kadınların hayatını zorlaştırıcı ortak sorun olduğunu söyledi.
Cinsiyete dayalı şiddetin, uluslararası sözleşmeler yoluyla korunan, Evrensel İnsan Hakları ihlali olduğunu belirten Başkan Eser, "Bu ihlal, kişi güvenliği hakkının, en yüksek standartta fiziksel ve manevi sağlığa sahip olma hakkının, işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı muamele yasağının ve yaşam hakkının doğrudan ihlali anlamına da gelmektedir. Özellikle son günlerde Mersin’de gerçekleşen dolmuş içerisinde erkek darbını kadın STK’larının kınaması ile kadının 'o benim eşimdir, döver de söver de' diyerek korku ile savunmaya geçmesi devlete ve yasaların kendini koruyamayacağına olan güvensizliğindendir.Mersin’de Silifke, Davultepe, Tarsus gibi birçok ilçe ve belde de gerçekleşen, taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının takipçisiyiz. Ama son raddede hakim kararlarında mağduru değil suçluyu koruyan kararlar elimizi kolumuzu bağlamakta" dedi.
Devletin, hem özel alanda hem de kamusal alanda mevcut olan şiddeti görmezden gelmesinin cinsiyete dayalı şiddeti sürekli kılan bir etkiye sahip olduğunu ifaden Başkan Esen, "Cinsiyete dayalı şiddet, herhangi bir gelenek, görenek, din, kültür ve politik görüşle mazur gösterilmemeli, temel insan hakları ihlali olarak tanınmalıdır. Türkiye’de yaşanan şiddetin büyüklüğüne, yaygınlığına ve sistematikliğine karşın, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların etkili olması için, yeni yasama yılında kadınların devlet organlarından talebi; onaylanan ve Anayasa’nın 90’nci maddesi yoluyla iç hukuk parçası haline gelen Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi Ve İhtiyari Protokolü olmak üzere bütün sözleşmelerin gereklerini hayata geçirmeye yönelik politikaların ve araçlarının geliştirmesini istemekteyiz. Kadına şiddet uygulayanlara iyi hal indiriminin uygulanmasını, haksız tahrik indiriminin uygulanmasını, saygın tutum indiriminin uygulanmasını, en önemlisi de aşırı sevgi indiriminin uygulanmasını istemiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF