Bülent DİKTEPE/KARABÜK,() - KARABÜK Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında düzenlenen 'Göç ve Kadın' adlı programda göçün kadınlar üzerinde etkileri anlatıldı.

Karabük Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Karabük Üniversitesi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği iş birliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında 'Göç ve Kadın' adlı program düzenlendi. Etkinlikten önce Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanında ressam Ömer Erdem, Iraklı Wisam Hittawi ve Afganistanlı Najeebullah Meherzad'ın çizdiği resimlerden oluşan 'Göç ve Kadın' temalı serginin açılışı yapıldı. Karabük Valisi Fuat Gürel, savaşların ve göçün psikolojik, sosyal, ekonomik ve fiziksel boyutlarıyla en çok kadınları etkilediğini, toplumları asıl ayakta tutanların kadınlar olduğunu söyledi. Vali Gürel, Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı, Pakistanlı gibi geniş coğrafyadan birçok kişinin Türkiye'de misafir edildiğini belirterek, "Bu kadar göçün altından kalkmak kolay değil ama devletimizin gücü ve aynı zamanda milletimizin misafirperverliğiyle bunun üstesinden gelmeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda ilimizde de yabancı ülkelerden gelip buralara yerleşen 8 binin üzerinde misafirimiz var. Bu süreç içerisinde hiçbir misafir ettiğimiz kardeşimiz ile yerli insanımız arasında bir sorun yaşamadık. Gelen misafirimizi hak ettiği şekilde ağırlamaya, şehrimizde barındırmaya güzel günlere taşımaya devam edeceğiz." dedi. 

Umudun Kadınları Komitesi'nden Nagham Al-Agele de mülteci kadın hikayesi konulu bir konuşma yaparak, "4 buçuk yıl boyunca eşim olmadan çocuklarımın sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldım. Onlara hem anne hem baba oldum. Aksesuar yapıp makyaj malzemesi sattım. Hem kendime hem de insanlara her ne durumda olursa olsun ayaklarımın üzerinde durduğumu kanıtlamaya çalıştım." diye konuştu.