Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS (Balıkesir) () –BALIKESİR'in Manyas ilçesinde don kazaklarından miras kalan kazak fasulyesinin hasadı sona erdi.

Kolay pişimi ve farklı damak tadıyla haklı bir üne sahip olan ve mahalleye daha önce yerleşmiş Çarlık Rusya’sından göç ederek Manyas Gölü'nün kıyısında bulunan kazaklar yörede tatlı su balıkçılığı ve kazak fasulyesini 1960’lı yıllarda tekrar ülkelerine geri döndüklerinde miras olarak bırakmışlardı.Kazakların adı ile bilinen 'kazak fasulyesi' bugün Kazakların yaşadığı köydeki Kocagöl Mahallesi çiftçilerinin geçim kaynağı oldu.Manyas Gölü'nün kenarında bulunan diğer köylerde de ekimi yapılan kazak fasulyesi en lezzetli olarak Kocagöl Mahallesi'nde yetiştiğini iddia eden fasulye üreticileri,taleplere yetişemediklerini belirtti.

KİLOSU 15 LİRADAN SATILIYOR

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, kazak fasulyesi ekiminin 1990’lı yıllara kadar geniş bir alanda ekiminin yapıldığını, ancak gölün önüne sedde yapılmasıyla birlikte çiftçilerin çeltik ekimine ağırlık verdiklerini ifade ederek, “Halen Manyas Gölü civarında 1000 dekar arazide kazak fasulyesi üretimi yapılıyor v eortalama her yıl 170-200 ton arası kazak fasulyesi hasat ediliyor. Bu yıl çiftçilerimiz kilosunu 15 liradan tüketicilere satıyor. Bölgenin kara ve milli toprağa sahip olmasından dolayı burada yetişen fasulye nin tadını diğer fasulyeler de bulamassınız" dedi.

BU YIL AZ OLDUĞU İÇİN FİYATLAR YÜKSELDİ

Kocagöl Mahallesi kazak fasulyesi üreticilerinden İlhan Can ise kazak fasulyesinin diğer fasulyelere göre daha kısa sürede yetiştiğini söyleyerek, "Bu fasulyeyi fazla kaynatmanıza gerek yok,kaynatırsanız çorba olur.kazak fasulyesi üç ayda yetişir,senesine denk gelirse dönümüne 250 kilogram" dedi. Baki Kuşçu da "Bu fasulye zor bulunur, daha temizlemeden harmanda satmaya başladık. Bu yıl az olduğu için fiyatlarda yükseldi. Tohumunu her yıl kendimiz ayırıyoruz,başka yerde bulmanız mümkün değil. Geçtiğimiz yıllarda fasulye tarlalarını Manyas Gölü'nden su basınca bir kaç kişi farklı yere ekmişti,yoksa tohumu kaybedecektik.Biz yaşadığımız sürece bu ürünü ve mirası yaşatacağız" ifadelerini kullandI.