Orhan BOZDEMİR/KELES (Bursa), () –BURSA’nın Keles ilçesinde Çaybaşı kırsal mahallesinde yaşayan çiftçiler, ürettikleri ürünleri yol kenarında kurdukları tezgahlarda satıyorlar.

Keles ve civarında yaşayan insanların birçoğu geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlıyor. Ürettikleri mahsulleri ise çoğunlukla pazarlarda kendileri satıyorlar. Çaybaşılı çiftçiler ürettikleri mahsulleri getirerek tüketiciye doğrudan ulaştırıyor. Piknik ve ziyaret için Keles’e gelen vatandaşlar da alışverişlerini bu tezgahlardan yapıyor. Üreticiler hasadını yaptıkları ürünleri aynı gün tezgahlarına getiriyor. Taze olarak pazara getirilen organik ürünler, üreticiden tüketiciye ucuz olarak ulaşıyor. Domates, biber, salatalık, kabak, çilek, doğan, kavun, karpuz, fındık ve şeftali gibi meyve ve sebzelerin yanı sıra kendi çiftçilerin ürettikleri pekmez, bal, köy ekmeği gibi ürünler de tezgahlarda yer alıyor.

Çaybaşı Mahallesi Muhtarı Ali Karakaya, bölge halkının geçimini ağırlıklı olarak tarımdan karşıladığını belirterek "Ürettiklerimizi burada kurulan tezgahlarda satıyoruz. İlk önce buraya 2-3 çiftçimiz tezgah açtı. Talep fazla olunca diğer çiftçi kardeşlerimiz de ürettikleri ürünleri buraya getirerek satışa başladılar. Böylece tezgah adedi arttı. Şimdi ise neredeyse tüm çiftçilerimiz ürünlerini burada satıyor. Bu şekilde tüketici kardeşlerimiz taze, günlük ve organik olan ürünleri köylü kardeşlerimizde ve ucuza alıyorlar. Üretici kardeşlerimiz ise ürettiklerini aracısız olarak direkt tüketiciye satıyorlar. Yani aracı olmadan hem tüketici hem de üretici kardeşlerimiz kazanıyorlar” dedi.