Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ()-KIRKLARELİ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından kentlerin tüm bireyler tarafından eşit imkânlarda kullanımı ve yaşanabilir mekânlar olarak düzenlenmesine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla “Engelleri Kaldır” ana temasıyla “Kentsel Mekân Deneyimi” atölye sergisi açıldı.
Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa; Kırklareli AK  Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Üniversitenin  Engelsiz Üniversite Koordinatörü Öğr. Gör. Serkan Akten, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Sergi’nin açılışında konuşan AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, engelli bireylere sahip çıkarak hayatın her alanını onlara uygun hale getirmenin önemli olduğuna dikkat çekerek Özgürlük ve Demokrasi Meydanı, İstasyon Caddesi ve Fevzi Çakmak Bulvarı’nda gerçekleştirilen çalışmada Mimarlık Bölümü öğrencilerinin tekerlekli sandalyelere oturarak, koltuk değnekleri ya da gözleri kapalı olarak belirlenen güzergâhlarda kentin mekânlarını deneyimleyerek güzel işler başardığını ifade etti. Minsolmaz, bu anlamda projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu’da  yaptığı konuşmasında engelli bireylerin yaşadığı sorunların aslında toplumun genel sorunları olduğunun altını çizdi. “Sorunları çözmek adına elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Engelsiz Üniversite Koordinatörü Öğr. Gör. Serkan Akten  ise katılımcılarla engelli bireylere ilişkin istatistiksel verileri paylaşarak ülkemizde engellilere yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Üniversitede de engelli öğrencilerin akademik ve sosyal hayata etkin ve eşit katılımını sağlamak için Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kurulduğunu belirten Akten, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde engelli öğrencilerin hem üniversite yaşamlarını hem de kariyer planlamalarını kolaylaştıran engelli dostu cihazlar ve yazılımlar olduğunu kaydetti.
Kırklareli Spor İhtisas Kulübü sporcusu Erman Çetiner, 32 yaşında ve Down Sendromlu bir birey olduğunu ifade ederek, “Bu bir hastalık değil; genetik farklılık. Yaşıtlarımdan geç yürüdüm ve geç konuştum. Ailem ve aldığım eğitim sayesinde pek çok engeli aştım. Öğretmenlerim sayesinde okuma – yazma öğrendim. Eğitim Uygulama Okulu’nda Ağaç İşleri Bölümü’nde öğretmenim Soner Polat ile masa tenisi oynamaya başladım. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun düzenlediği masa tenisi yarışmalarında Marmara Bölgesi ve Türkiye şampiyonu oldum. 14 seneden beri bölge ve Türkiye birincisiyim. Milli takıma seçildim ve Milli takım sporcusu olarak Güney Afrika, İtalya ve Portekiz’de yapılan erkek takım yarışlarında Avrupa ikinciliği ve üçüncülüğü ile Dünya ikinciliği derecelerim var. İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Projesi ile iş hayatına başladım. Şuan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde hem çalışıyor hem de sporumu yapıyorum.Aldığım eğitim ve annemin destekleri ile pek çok şeyi yapabiliyorum. Bugünlere gelmemde emeği olan öğretmenlerime, çalışma hayatıma katkısı olan büyüklerime, benim için verdiği mücadele, gösterdiği sevgi ve sabırdan dolayı canım anneme teşekkür ederim. Ben engelleri aşan mutlu ve sevgi dolu bir örneğim” dedi.
Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi Ferine Nur Burt, gerçekleştirilen etkinlik ile farklı engel durumlarına sahip kişilerin yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara “farkındalık” yaratmayı amaçladıklarını dile getirdi. Sergi Koordinatörü Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Yeler de serginin içeriğinden bahsederek serginin 1 Tema 3 Bağlam ana fikri ile oluşturulduğunu açıkladı. Açılış konuşmalarının akabinde katılımcılar sergiyi gezdi.