YAŞAR Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların klimalara göre 3- 4 kat fazla enerji harcadığını belirterek, "Klima pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin büyük bir kısmını ithal kaynaklarla üreten ülkemizde, enerji verimliliği için önemlidir" diye konuştu.

Elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, "Elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, enerji verimliliği açısından tam bir felaket. Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kilowatt elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kilowatt ısı enerjisi yayar. Bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından hiç iyi değildir. Klimalar veya ısı pompalarıyla ısınma tercih ediliyorsa, mutlaka alacağınız cihazın COP yani 'performans (etki)  katsayısı' anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri, bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60'ın ne kadar üzerine çıkarsa, klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlayacak demektir. Kısacası, A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortada. Klima pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin büyük bir kısmını ithal kaynaklarla üreten ülkemizde, enerji verimliliği için önemlidir" diye konuştu.

'DOĞALGAZ KULLANIMI DAHA EKONOMİK'

Enerji verimliğinin ve bilinçli tüketiminin bir kültüre dönüşmesinin ülkemiz için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hepbaşlı, "Mutfaktaki pişirme amaçlı ısıtma ile banyo ve mutfak için sıcak kullanım suyunu da düşündüğümüzde konutlarda toplam yakıt maliyet değerleri doğalgaz kullanımında diğer yakıtlara kıyasla önemli miktarlarda düşmekte. Enerji verimliliği, daha az enerjiyle daha iyi kaliteli enerji hizmetleri sağlamak için ileri ve en son teknolojileri kullanmak, her birim enerjiden en yüksek üretkenliğin elde edilmesi, daha az enerji kullanımı, daha az hava kirliliği ve daha düşük toplam maliyetle arzu edilen enerji hizmetlerinin alınmasıdır. Ayrıca, enerjinin akıllıca kullanımı, enerji israfının yok edilmesi, günlük olarak hatırlatmaya ihtiyaç olmadan enerji kullanımını azaltmak için teknolojinin kullanımı demektir" dedi.

'YALITIMLA CİDDİ TASARRUF MÜMKÜN'

Büyük enerji kaybı yaşadığımız yerlerden birinin de yalıtımsız binalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepbaşlı şunları söyledi:

"Özellikle ısıtma konusunda bu konu çok hassas. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji, israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak, üretim süreçlerin gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında tasarruf olacağını gösteriyor."

İZMİR, ()