ANTALYA, () - ANTALYA'da, Vesile Dalmış'ın 42), karaciğerindeki 15 santimlik iyi huylu kitle, Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından yapılan ameliyatla, eski sezaryen kesisinden çıkarıldı. Prof. Dr. Gürkan, teknik olarak oldukça zor hasta konforu için çok önemli özelliklere sahip bir ameliyat yaptıklarını söyledi.

El ve ayaklarında oluşan şişkinliği önemsemeyen Vesile Dalmış, annesini hastaneye götürdüğü sırada, hemşire arkadaşının önerisi ile kan tahlili yaptırdı. Karaciğer fonksiyonlarında bir sorun olduğu anlaşılan Dalmış'ın yapılan tetkiklerinde, karaciğerinde 15 santimetrelik 'hemonjiyom' adı verilen iyi huylu kitle olduğu belirlendi.

Doktorlar, çok büyüdüğü için patlamak üzere olan ve mideyi baskılayarak küçültmesine neden olan, komşu damara da bası yapmaya başlayan kitlenin alınması gerektiğini söyledi. Vesile Dalmış'ın, kitlenin bulunduğu karaciğerinin sol kısmının tamamen alınması gerektiğini anlatıldı. Doktolar, açık cerrahi olması gerektiğini, vücudunda büyük bir ameliyat izi olacağını da Dalmış'a söyledi.

Hastalığı hakkında, tanı konulmadan önce en küçük bir fikri bulunmayan ve açık ameliyat olmak istemeyen Dalmış, bunun için araştırmalara başladı.

Dalmış, araştırmaları sonunda Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan'a ulaştı. Dalmış, yapılan muayenesinde daha önceki sezaryen kesisinden kitlenin çıkarılabileceğini öğrendi. Prof. Dr. Gürkan'ın yaptığı başarılı bir operasyonla Vesile Dalmış'ın karaciğerindeki 15 santimlik kitle, eski sezaryen kesisinden çıkartıldı.

SEZARYEN KESİSİNDEN KİTLE ÇIKARILDI

Prof. Dr. Alihan Gürkan, teknik olarak oldukça zor ancak hasta konforu için çok önemli özelliklere sahip bir ameliyat yaptıklarını söyledi. Hastanın karaciğerinde, midesine ve karaciğere giden damarlara bası yapan yaklaşık 15 cm'lik iyi huylu bir kitle olduğunu anlatan Prof. Dr. Gürkan, "Bunu, kapalı cerrahi teknikle, hastamızın mevcut olan sezaryen izinin üzerine yapılan 6 cm'lik kesiden, torba içine alarak dışarı çıkardık. Yani kitle bir anlamda hastamız tarafından 'dünyaya getirildi'. Açık cerrahide bu bölgeye ulaşmak için yapılan kaburga altı kesileri çok büyük ve ağrılı olabilir. Ayrıca ilerleyen dönemde fıtıklaşabilir. Karaciğer kitlelerinin kapalı yöntemle yapılmasının en büyük ayrıcalığı, operasyon sonrası ağrı ve iz oluşturmamasıdır. Hasta normal yaşantısına hemen dönebilir. Kapalı yöntemle yapılan karaciğer cerrahisinde merkezin hem karaciğer cerrahisi hem de laparoskopi deneyimi çok önemlidir. Ancak bu ikisini harmanlayan merkezler hastalarına konforlu olan bu operasyonu sunabilirler" diye konuştu.

'ÇOCUKLARIM AMELİYAT OLDUĞUMU BİLE FARK ETMEYECEK'

Kapalı yöntemle yapılan ameliyatla sağlığına kavuşan Vesile Dalmış, “Burayı seçmeseydim açık ameliyat ile neredeyse bütün karın bölgemde kesi oluşturularak ve karaciğerimin bir kısmı alınarak ameliyat olacaktım. Daha önce sezaryen dışında bir ameliyat geçirmemiştim. Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Op. Dr. Tolgay Akın'a ne kadar teşekkür etsem az. Çocuklarım Muğla'da ve ameliyat olduğumu fark etmeyecekler bile. Şimdi onların yanına gönül rahatlığı ile gidebileceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI