KOCAELİ'nin Gebze ilçesinde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Gebze Bölge Müdürü Hakan Demirci, 2019 yılında bölgedeki firmalara 30 milyon liralık destek verdiklerini söyledi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirmek ve desteklemeyi hedefleyen KOSGEB yeni kurulacak işletmeleri planlayıp firmaların teknolojik sevilerini yükseltmesine ve yerli ürün geliştiren firmalara desteklemeyi sürdürüyor. 2018 yılında Gebze bölgesindeki işletmelere 21 milyon TL destek veren KOSGEB, 2019 yılının Ekim ayına kadarki süreçte firmalara 25 milyon TL destek sağladı. Bu desteklerin ise yılsonuna kadar 30 milyonu bulacağı belirtildi.

Girişimcileri her yönde desteklediklerini söyleyen KOSGEB Gebze Bölge Müdürü Hakan Demirci, “KOSGEB’in amacı girişimcileri ve KOBİ’leri desteklemektir. 250’ye kadar çalışanı olan ve 125 milyona kadar net satış hasılatı olan firmalara biz KOBİ diyoruz. Bizim buradaki temel amacımız KOBİ’lerin teknolojik seviyelerini yükseltmek, yeni kurulacak işletmelerin bir plana dayalı şekilde ne yapacağını bilir hale getirmek ve bize başvurularını yaptıktan sonra bilinç seviyesini arttıracak KOBİ’ler hedefliyoruz.” Dedi.

'BAŞVURU YAPMAK ARTIK ÇOK KOLAY'
Başvuruları gerçekleştirmenin artık çok basit olduğunu ifade eden Demirci, “Önceden başvuru yapmak çok zordu. Ama şuan da E-Devlet üzerinden ticari sicil gazetelerinde ismi yayınlanan, vergi dairesine kayıtlı işletme yetkilisi kimse, kendi e-devleti üzerinden KOSGEB’in sistemine giriyor ve online olarak başvurusunu yapıyor. Bu başvurularda da çok önemli bir şey yaptık. Vekâletname ile de, bizim onay verdiğimiz anda kişi işlemlerini yapabiliyor.” diye konuştu.

500’ÜN ÜZERİNDE FİRMAYA DESTEK, 617 KİŞİYE SERTİFİKA
Firma çalışanlarına eğitimler verilerek desteklediklerini belirten Demirci, şu açıklamada bulundu:
“KOSGEB olarak 2019 yılının Ekim ayında girişimci olarak 617 kişiye sertifika verdik. 2019 yılının Ekim ayına kadar destek vererek kurulan işletme sayısı ise 102’dir. Şuanda ise işletme olarak desteklediğimiz firma sayısı ise 500’ün üzerinde. Bölgemizdeki işletmelerimize 2019 yılı içerisinde 25 milyon TL destek sağladık. Bu rakam geçen sene 2018 yılında 21 milyon TL idi. 2019 yılı sonuna kadar bu rakamın 30 milyon TL’yi bulacağını tahmin ediyoruz. Bölgemizde daha önceden ‘KOBİ Gel’ çağrısına çıktık. Bu çağrı ile bölgemiz olarak Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olduk. İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra en çok proje başvurusu olan ilçe olduk. Bu anlamda bölgemizdeki bilgi birikime ve proje kültürüne çok güveniyoruz. İşletmelerimiz artık proje üretmeye çok yatkın hale geldiler. Bundan sonra daha kaliteli işler yapacağımızı düşünüyorum. KOSGEB eğitim verme adına eğitim, tarım ve hayvancılık sektörlerini dışarıda bırakmıştı. Girişimcilik desteğinden bu saydığım sektörler faydalanamıyorlar. Bunun dışında şuan anda bakanlığımızın uçtan uca dediğimiz teknoloji odaklı sanayi hamlesi kapsamında yeni bir başvuru olanağı başlattı.”