Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),()-KIRLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesinde Bulgaristan'da yaşayan 350 bin Türk'e uygulanan zorunlu göç ile ilgili,  'Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu' düzenlendi.

Lüleburgaz Belediyesi ve Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği tarafından, Gazeteci Yalçın Bayer ve Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin moderatörlüğünde, 'Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu' gerçekleştirildi.

Lüleburgaz Yıldızları Lezzet Akademisinde (LYKA) gerçekleştirilen ulusal sempozyum, öğretmen-tarihçi Ali Arslan tarafından hazırlanan 'Yerel Basında Göç ve Göç Fotoğrafları' sergisinin gezilmesiyle başladı. Konuşmalarının ardından başlayan sempozyumun  1'nci oturumda, Ali Arslan göç olgusu sürecinde 'Lüleburgaz Belleği' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Araştırmacı yazar eski TRT Görevlisi Metin Edirneli de 1989 zorunlu göçü hakkında bilgiler verdi. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu da ‘Balkan Harbi ve Mübadele Sonrasında Yaşanan Göçlerin Muhacır ve Mübadiller Üzerindeki Etkisi' isimli sunumunu paylaştı. Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal Arı ‘Mübadele ve Mübadele Sürecinde Yaşananlar’ hakkında önemli bilgiler aktardı. Marmara Üniversitesi'nden Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'da  '2'nci  dünya savaşı sırasında 'Selanik’ten Göç Eden Türkler' adıyla hazırladığı sunumunu gerçekleştirdi.Trakya Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Hasan Dilan2da  'Uluslararası Platformda Göç' sunumunun ardından  ilk oturum sona erdi.

Sempozyumun 2'nci  oturumu Yıldız Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu’nun ‘1989 Göçünün Balkanlardan Türkiye’ye Göç Tarihindeki Yeri ve Önemi’ hakkında paylaştığı bilgilerle başladı. Oturumun devamında, Kırklareli Üniversitesinden Dr. Hasan Demirhan '1984-1989 Yılları Arasında Bulgarların Türklere Uyguladığı Asimilasyon Politikaları' başlığıyla  önemli bilgiler verdi. Koleksiyoner-Araştırmacı Mustafa Gültekin de ‘1935 Öncesi Kaçak Göçler’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi'nden Dr. İbrahim Hamamoğlu, '20. Yüzyılın İlk Yıllarındaki İzmir'e Bir Yolculuk ve Bir Günlük' başlığını taşıyan sunumunu gerçekleştirdi. Adnan Menderes Üniversitesinden Dr. Derya Genç Acar'ın 'Göçler ve Sinema' sunumuyla ‘Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu’ sona erdi.