MALATYA Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 17- 21 Temmuz'da Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali'nin 23'üncüsü gerçekleştirilecek.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali'nin basın toplantısı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına; Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, oda başkanları ve daire başkanları katıldı. 
Düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Gürkan, kayısının Malatya açısından da Ülke açısından da ve dünya gıda boyutu itibariyle de önemli bir meyve olduğunu kaydederek, "Coğrafi işaret alması itibariyle de tescil edilmiş ürün olması münasebetiyle de ayrı bir önem arz etmektedir. Ama kayısının coğrafi işaret alması, tescil edilmiş olması ama kayısının önündeki para ve önündeki engellerin kaldırılması noktasında bizler yerel yöneticiler olarak elimizden geldiği kadar gayret göstereceğiz ama yeterli değildir. Kayısı festivalinin amacı da, kayısının önemine dikkat çekmek bu şehrin değerli olan yıllık 354 milyon dolar girdi sağlayan ve dünya kayısı üretiminin yüzde 75 üzerinde karşılandığı bir ülkede kayısıyla ilgili sosyal ve kültürel etkinliklerin yanında bilimsel konferanslar ve paneller gibi aktivitelerinde olması gerekir diye düşünüyoruz. Bununla ilgili geçmişteki büyüklerimiz 1973 yılında başlamak üzere 1975 yılında ilk olarak Kayısı şenliği adı altında Malatya da Kayısı Şenlikleri düzenlemişler. Bu 1980 yılına kadar bu süreç devam etmiş" diye konuştu.
Vali Baruş ise kayısının Malatya için simge olmuş bir meyve olduğunu belirterek, şöyle dedi
"Allah'ın bu güzel topraklara bahşettiği iklim, rüzgar ve su sayesinde hazine gibi bir değere sahip olarak ortaya çıkan ve yüzyıllar boyunca da yöre insanının damak zevkini tatlandıran ve ayrıca özellikle son on yıldır da Malatya ekonomisinde ciddi yere sahip olmuş bir değer. Bugün Malatya'da yaklaşık 7 milyon 800 bin kayısı ağacı var. Kayısı meyve bahçelerinin kapladığı alan 80 bin 800 hektar civarında ki bu tarım alanlarımızın yüzde yirmisine tekabül ediyor. Özellikle kırk yıldır Malatya insanı topraklarının kayısıyla daha fazla değerleneceğini inanarak bu meyve ağacının sayısını yaklaşık on katına çıkartmış ve hala bu artış trendi azalsa da devam ediyor. Demek ki Malatya İnsanı kayısıdan ekonomik değer elde ediyor, bu meyveye sahip çıkıyor ve ailesinin, çocuğunun geçimini temin etmek için kayısı üretimine devam ediyor ve edecek."
FOTOĞRAFLI