Mithat ABAKAN/MANAVGAT, () - ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 'Kur'an ve sünnet ışığında engelli ve engelli yakını olmak' konferansı yapıldı.

Manavgat Müftülüğü ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Kur'an ve sünnet ışığında engelli ve engelli yakını olmak' konulu konferans düzenlendi. Konferansa Manavgat Müftüsü Mustafa Atilla, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Nihal Etci, Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Hasan Koç, Yüce Camii imam hatibi Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay ve davetliler katıldı.

Toplantıya katılımın azlığının kendisini üzdüğünü belirten Müftü Mustafa Atilla, "Engellilik insana asla bir ceza değildir ve yine 'Müminin hali hep hayırdır' buyurur Peygamber Efendimiz. Müminin başına bir bolluk, bir neşe, bir mutluluk geldiği zaman hayırdır çünkü mümin buna şükreder, bu hal onun için hayır olur. Bunun tam tersi başına bir felaket, bir musibet, bir engellilik geldiği zaman da ona da sabreder ve bu halde onun için hayırlı olur. Mümin her iki halde de Cenab-ı Allah'ın sevgisini ve cennetini kazanır" dedi.

Manavgat İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Nihal Etci, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon 800 bin engelli olduğunu ve bunun nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini temsil ettiğini belirterek, "Aslında baktığımızda dünyadaki ve Türkiye'deki engellilerin yaşadıkları sorunlar birbirinden çokta farklı değil. Yaş ilerledikçe engellilik oranı da artıyor" diye konuştu.

Engellilerin kötü sağlık koşullarına, düşük eğitim durumuna ve iktisadi katılımına, yüksek yoksulluk oranına sahip olduğunu anlatan Etci, şöyle dedi:

"Türkiye'de 2005 yılında kabul edilen ve 2014 yılında değişiklikler eklenen 5378 sayılı engelli kanunuyla engellilere bakışımızda ve resmi, normal gündelik hayatımızda ciddi değişiklikler olmaya başladı. Engellilere hizmetlerden fırsat eşitliği sağlamak esastır. En önemlisi engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri için topluma etkin katılımları için erişebilirliklerini sağlanması esastır. Engellilerin her türlü istismarı da öğrenmesi esastır. Engellilere yönelik hizmetin sunumunda aile hükmünün korunması önemlidir."

İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Hasan Koç Yüce de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uzun süre engelliler konusunda harekete geçmediğini ve engelli vatandaşların manevi yönüyle ilgilenmediğini belirterek, "Biz, 2008'den bu tarafa gönüllük esasıyla bütün engelli kardeşlerimiz için çalışıyoruz. Ziyaretlerimiz var, eğitimlerine katkı sağlıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız 2015'te her ilden bir engelli koordinatörü seçmek suretiyle sahaya indi. Uzun müddet sahada olmayan başkanlığımız son 2 yıl içerisinde istatistiklere göre birinci sıraya geldi çünkü öyle bir teşkilatız ki Türkiye'nin en ücra köşesinde her tarafında varız" dedi.

FOTOĞRAFLI