ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) işbirliğinde zararlılarla biyolojik mücadele kapsamında narenciye bahçelerine yararlı böcek salınımı yapıldı.
Manavgat'ta turunçgil zararlılarıyla mücadele kapsamında Kaymakam Mustafa Yiğit, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömür Ozan Çakal ve Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin'in katılımıyla Emin Çetin'e ait narenciye bahçesinde yararlı böcek salınımı yapıldı. Çetin'in narenciye bahçesinde turunçgil zararlısı 'Unlubitine' karşı 600 adet 'Cryptolaemus motrouzieri' isimli avcı böceği ve 4 kutu 'Leptomastix doctiilopii' isimli parazitoid salındı.
Kaymakam Mustafa Yiğit, devletin tarıma ve üreticiye ciddi bir destek verdiğini belirterek, "İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerimizin personelleri yaz- kış demeden daha iyi bir ürün nasıl yetiştirilir bunun mücadelesini veriyor. En önemlisi sağlıklı ürünler üretmek ve bunu tüketiciye ulaştırmak, amaç bu. Bütün Türkiye emin olsun ki Antalya güzel işler yapıyor, iyi üretim yapıyor. Tarımsal ve zirai mücadelede de doğal yöntemleri kullanıyor" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, üretim alanlarının artırılması ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi üzerine çalışma yapılması gerektiğini kaydederek, zararlılarla mücadelede kimyasal yerine biyolojik mücadeleye geçilmesi gerektiğini belirtti. Biyolojik mücadelede devletin ciddi anlamda teşvikler verdiğini anlatan Özen, "Bakanlığımızın ciddi anlamda destekleri var gerek organik üretimine, iyi tarım üretimine, biyolojik mücadeleye ve bu tür biyolojik mücadele aparatlarının bahçelerde, çiftçilerde yaygınlaştırılmasına ciddi anlamda desteklemeler veriyor" diye konuştu.
1 MİLYON YARALI BÖCEK SATILDI
BATEM'de zararlılara karşı bu yıl 4 milyon yararlı böcek üretiminin planlandığını ifade eden Özen, halihazırda 1 milyon yararlı böceğin satıldığını ve dağıtımların devam ettiğini söyledi. Finike'de kendi adıyla marka olan Finike Portakalı için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir proje gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özen, "Aslında ilimizin tamamında biz bu faaliyeti yürütüyoruz ama biraz yavaş seyrediyor, daha hızlı seyretmesini istiyoruz. Üretimi BATEM yapıyor, çiftçilerimiz yeter ki talep etsin, biz ihtiyacı karşılamaya hazırız" dedi.
YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VAR
BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, biyolojik mücadelenin Türkiye açısından önemli bir uygulama olduğunu söylerken, ilk defa 1960'lı yıllarda yurt dışından getirilen 2 faydalı böceğin üretildiğini anlattı. Ünlü, "Böceklerimizden biri predatör, diğeri ise parazidatör. Tabii en iyi verimi alabilmek için bunların her yıl salınması gerekmekte. Son yıllarda bakanlığımız biyolojik mücadeleye çok büyük önem veriyor. Devletimiz il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerimiz aracılığı ile yüzde 50 hibe desteği sunuyor. Bu çok ciddi bir destektir" diye konuştu.
'4 YILDIR MANAVGAT'TA UYGULUYORUZ'
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de son 4 yıldır Manavgat'ta bulunan narenciye bahçelerinde biyolojik mücadele uyguladıklarını belirterek, "Böcek salınımına devam ediyoruz. 3- 4 senede güzel randıman aldık. Narenciyede 'Unlubite' karşı faydalı böcekleri salıyoruz. Her sene arazi genişliyor, saldığımız alan genişliyor. Elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza, ilaçsız, kimyasal olmadan meyve yedirmeye çalışıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI