MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi, 'ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ni aldı. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bu belgeyi alan ilk belediye, dünyada da ikinci kurum oldu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından, hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 22-23-24 Ekim 2019 tarihlerinde ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi dış tetkiki gerçekleştirildi. Türk Standartları Enstitüsü’nden gelen tetkik heyeti, ilgili birimlerle görüşerek, detaylı incelemelerde bulundu. Saha tetkiki sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, TSE tarafından “ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi”ni almaya hak kazandı. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi olan ilk belediye olmakla birlikte, dünyada ise Bakü’de SOCAR kurumundan sonra 2. kurum oldu. Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından edinilen bilgiye göre, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından 2012 yılında yayınlanan ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi standardının, işletmeler ile kurumların yol ve trafik güvenliğine yönelik risklerin ortaya çıkarılması ve yönetilmesi konusunda önemli bir standart olduğu belirtildi.

Bu sistemin amaçları arasında, kaza kaynaklı ölüm ve yaralanmaların azaltılması, iş ve işgücü kaybının azaltılması, hizmette yaşanabilecek gecikmelerin önlenmesi, kaza sonucu hizmet ve ürün kaybının önlenmesi ve araç verimliliğinin sağlanması da yer alıyor. TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamında ayrıca, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın görev ve çalışma yönergesinde yer alan, yapım ve bakımından sorumlu olduğu yollarda trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak, sinyalizasyon şebekesinin trafik akışını sürekli kılacak şekilde düzenlemek, elektronik denetleme ve kontrol ile benzeri denetleme sistemlerinin gerektiği gibi çalışmasını temin etmek, akıllı kavşak sistemini kurmak, trafik kontrol yönetim sistemi merkezinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak ile trafik güvenliği ana planı ve trafik akış programını yapmak ve yaptırmak yer alıyor.